Un tribunal rus menţine sentinţa de închisoare cu suspendare a activistului de opoziţie Alexei Navalnîi

Un tribunal rus a menţinut sentinţa de cinci ani de închisoare cu suspendare împotriva liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi, decizie care l-ar putea împiedica să se înscrie în cursa prezidenţială de anul viitor.
Alexei Navalni.
Alexei Navalni. (Kirill Kudryavtsev/AFP/Getty Images)

Un tribunal regional din oraşul Kirov a menţinut condamnarea lui Alexei Navalnîi ca urmare a unor acuzaţii de delapidare de fonduri, pe care liderul opoziţiei şi susţinătorii săi le-au denunţat ca fiind motivate politic.

Decizia tribunalului l-ar putea împiedica pe Navalnîi să candideze la o funcţie publică conform legii ruseşti, în condiţiile în care alegerile prezidenţiale sunt programate să aibă loc în 2018. Navalnîi a anunţat anterior intenţia de a candida la cea mai înaltă funcţie în stat, iar pe de altă parte, este posibil ca Vladimir Putin să intre, la rândul său, în cursa prezidenţială pentru a obţine cel de-al patrulea mandat.

Şeful campaniei lui Navalnîi, Leonid Volkov, a insistat că decizia nu-l va opri pe liderul opoziţiei: “Vom desfăşura o campanie pentru a obţine înregistrarea lui Alexei Navalnîi în cursa prezidenţială şi vom obţine acest lucru”, a precizat el pe Twitter. Navalnîi însuşi a confirmat într-un mesaj postat pe Twitter că, potrivit Constituţiei, are dreptul să participe la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Condamnarea lui Navalnîi a fost contestată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg. Avocatul lui Navalnîi, Vadim Kobzev, a declarat agenţiei ruse de ştiri Interfax că echipa apărării va depune o nouă plângere la Strasbourg.

O condamnare serioasă îl poate împiedica pe Navalnîi, din punct de vedere tehnic, să candideze la prezidenţialele din 2018. Totuşi, el a susţinut că este eligibil indiferent de condamnarea sa, din moment ce nu se află în spatele gratiilor. Unii experţi juridici au pus, totuşi, sub semnul întrebării această teorie a apărării.

Navalnîi, el însuşi avocat, a suferit atacuri fizice în ultimele săptămâni în timpul mitingurilor neoficiale, unii dintre opozanţii săi pulverizându-i, de mai multe ori, vopsea verde pe faţă; în urma ultimului incident, lui Navalnîi i-a fost afectată grav vederea la un ochi.

Agresiunile împotriva lui Navalnîi şi susţinătorilor săi continuă: în luna martie, fanii liderului opoziţiei au organizat cea mai mare demonstraţie neautorizată din ultimii ani la Moscova, în cadrul căreia poliţia a arestat aproximativ 1.000 de persoane. Un raport publicat de echipa lui Navalnîi privind unele presupuse acte de corupţie ale premierului rus Dmitri Medvedev a alimentat protestele stradale, după ce materialul a avut peste 20 milioane de vizualizări pe youtube.