Peste 370 de decese şi 2.600 de răniţi în Gaza: 40 de decese în ultimul bombardament israelian

Palestinieni din cartierul Shejaiya 20 iulie 2014. Peste 60 de palestinieni au fost omorâţi în timpul zilei de duminică, din cauza bombardamentelor israeliene în Gaza.
Palestinieni din cartierul Shejaiya 20 iulie 2014. Peste 60 de palestinieni au fost omorâţi în timpul zilei de duminică, din cauza bombardamentelor israeliene în Gaza. (MAHMUD HAMS/AFP/Getty Images)

Cel puţin 40 de palestinieni au fost ucişi, duminică, de bombardamente lansate de israelieni împotriva Fâşiei Gaza, care au împrăştiat cadavrele pe străzi şi au forţat mii de persoane să se adăpostească într-un spital plin cu răniţi, potrivit oficialilor palestinieni din Sănătate.

Numărul mare al victimelor din districtul Shejaia în nord-estul Gaza formează cel mai dezastruos atac de la începutul ofensivei israeliene în teritoriul palestinian pe 8 iulie, după ce atacurile cu rachete ale militanţilor sau intensificat.

Materialele video publicate de Reuters arată cel puţin câteva zeci cadavre deformate de bombardamente, printre care şi trei copii, pe străzile pline de dărâmături.

La spital, la aproximativ 3 kilometri, un bărbat în vârstă a declarat că atacul israelian a fost cel mai grav înregistrat după Războiul din Orientul Mijlociu din 1967, când Israel a capturat Gaza.

”S-au numărat 40 de martiri până acum... medicii caută prin ruine după posibile victime”, a declarat directorul spiţatului Shifa, Naser Tattar, adăugând că cel puţin 400 de persoane au fost rănite în timpul atacului israelian.

Mii de persoane au plecat din Shejaia, unii pe jos iar alţii cu autovehiculele, ajungând chiar să stea pe capotele maşinilor pline cu familiile care încercau să fugă din calea bombardamentelor.

Întrebat despre atac, un purtător al armatei israeliene a declarat: ”Cu două zile în urmă, rezidenţii din Shejaia au primit mesaje înregistrate care le cereau să evacueze zona pentru a-şi proteja vieţile”.

Nu au existat semne a unei evoluţii diplomatice pentru o posibilă încetare a focului, iar militanţii au continuat atacul cu rachete asupra Israelului. Nu au existat victime în Israel.

Hamas, grupul armat dominant în Fâşia Gaza, a îndemnat oamenii din teritoriu să nu asculte avertizările israelienilor care le-au cerut să-şi abandoneze casele.

În timp ce obuzele tancurilor începeau să cadă, rezidenţii din Shejaiya au apelat la staţiile radio cerând evacuarea. Un atac aerian asupra casei din Shejaiya a lui Khalil al-Hayya, un oficial senior Hamas, i-a ucis fiul şi soţia acestuia, cât şi nepoţii, potrivit oficialilor de la spital.

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a condamnat ”noul masacru comis de guvernul israelian în Shejaiya”, a anunţat un purtător de cuvânt susţinut de Occident.

Israelul, care a acuzat Hamas că se foloseşte de civili pe post de scut uman lansând rachete din zonele rezidenţiale, a trimis forţele de teren în Fâşia Gaza, joi, după 10 zile în care bombardamentele aeriene, navale şi de artilerie n-au reuşit să oprească atacurile.

Armata susţine că a întărit prezenţa în regiune duminică, având ca obiectiv distrugerea depozitelor de rachete şi un sistem de tunele vast construit de Hamas de-a lungul frontierei, care permite trecerea în Israel.

Oficialii din Sănătate ai Fâşiei Gaza au anunţat că peste 370 de palestinieni, mulţi dintre ei fiind civili, au fost ucişi în timpul conflictului de 13 zile iar alţi 2.600 au fost răniţi. În tabăra Israelului, doi civili au fost ucişi de un schimb de focuri în zona de graniţă şi cinci soldaţi au murit în timpul confruntărilor.

Agenţia pentru ajutoare de urgenţă a ONU, UNRWA a anunţat că peste 63.000 de persoane au căutat un loc să se adăpostească în cele din 55 de adăposturi ale sale, majoritatea şcoli, din Gaza.

Armata israeliană susţine că, de la începutul ofensivei terestre în urmă cu trei zile, a ucis peste 70 de militanţi şi a descoperit cinci tunele care treceau pe sub graniţă. S-a mai precizat că, începând cu 8 iulie, armata a atacat 2.570 de ţinte, descrise drept ”puncte teroriste”.