Peste 450 de bombe de mare calibru descoperite la marginea unei comune din Vaslui

Soldaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
Soldaţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (en.academic.ru)
Loredana Diacu
10.05.2014

În judeţul Vaslui au fost descoperite în jur de 450 de bombe de mare calibru datând din cel de al doilea război mondial. Bombele, încă periculoase, erau îngropate la marginea comunei Tătărani din judeţul Vaslui şi au fost scoase din pământ, joi şi vineri, de militarii de la ISU.

Pirotehniştii au lucrat două zile ca să adune toate proiectilele din groapa săpată acum aproape şase decenii, informează digi24.

După toate probabilităţile, obuzele au fost lăsate în urmă de detaşamentele de nemţi cantonate în zonă. Conform localnicilor, în pădurile din jurul comunei erau, în timpul celui de al doilea război mondial, tabere ale armatei germane, povestesc că soldaţii îşi stabiliseră tabăra în pădurile din zonă. Când s-au retras, nemţii ar fi îngropat sute de proiectile.

De-a lungul anilor, o mulţime de săteni şi-au pierdut viaţa sau au fost răniţi accidental, dezgropând din întâmplare obuze îngropate în pământ.

Bombele dezgropate de la Tătărani au fost transportate la depozitul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Săpăturile vor fi reluate sâmbătă dimineaţă, existând suspiciunea ca în zonă mai sunt îngropate şi alte proiectile. După ce controlul întregii zone va fi finalizat, pentru a ignore toate obuzele îngropate de nemţi, bombele vor fi detonate controlat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor