Peste o mie de picturi de valoare inestimabilă furate de nazişti, regăsite la München

Picturi
Picturi (SIMON MAINA / AFP / Getty Images)
Dana Betlevy
05.11.2013

Potrivit unei ştiri furnizate de către Agenţia France Press, în München au fost descoperite în jur de 1500 de picturi ce fuseseră furate de către nazişti. Lucrările au fost găsite într-un apartament abandonat, plin de gunoaie.

Valoarea tablourilor pare să fie a în jur de 1 miliard de euro, fiind descoperită în anul 2011, dar ştirea bombă a fost raportată abia duminică la ştirile săptămânale Focus.

Potrivit Focus, picturile au fost găsite în timpul unei percheziţii efectuate în anul 2011 în casa ce aparţine fiului în vârstă de 80 de ani al colecţionarului de artă Hildebrand Gurlitt, care le-a cumpărat în perioada 1930 – 1940. Percheziţia a avut loc deoarece Cornelius Gurlitt fusese prins la vamă de către autoritari cu o uriaşă sumă de bani în numerar.

Printre lucrări, se numără şi un Matisse, care aparţinuse colecţionarului evreu Paul Rosenberg.

Printre autorii operelor de artă recuperate se numără Picasso, Henri Matisse , Marc Chagall dar şi pictori germani precum Emil Nolde, Franz Marc , Max Beckmann şi Max Liebermann.

Picturile au stat ascunse peste o jumătate de secol printre lucruri vechi şi nefolositoare într-un apartament de-al lui Gurlitt. Acesta nu avea un loc de muncă şi pare că trăia din veniturile obţinute din vânzarea capodoperelor.

Sute dintre capodoperele moderniste se crede că au fost furate de către nazişti de la evreii colecţionari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor