Peştii recunosc feţele umane - experiment (video)


Peşti-arcaş (Toxotes chatareus )
Peşti-arcaş (Toxotes chatareus ) (quo.es/naturaleza)

Peştii fac parte dintre creaturile care "nu vă uită faţa". Cercetările recente efectuate de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Oxford (Marea Britanie) şi de la Universitatea din Queensland (Australia), şi ale căror rezultate au fost publicate în Scientific Report, au demonstrat că unii peşti tropicali au capacitatea să distingă şi să recunoască feţele umane.

Studiul a fost realizat cu peştii-arcaş (Toxotes chatareus), o specie tropicală cunoscută pentru capacitatea lor de arunca jeturi de apă pentru a trage în jos insectele.

Pentru a demonstra acest lucru, peştişorii au fost puşi în faţa unui experiment inedit. Mai multe fotografii alb-negru cu feţe umane au fost introduse în apă, după care aceştia au fost învăţaţi să recunoască o singură figură, contra unei recompense ce a constat într-o alimentaţie dublată. Capacitatea ulterioară a peştilor de a găsi fotografia persoanei care le dă mâncare a fost de 81%, deşi, potrivit cercetătorilor, experimentul a fost extrem de dificil ţinând cont de standardizarea fotografiilor afişate.

Succesiv, experimentul a fost efectuat comparând faţa familiară cu alte 44 de feţe diferite (deşi multe dintre ele erau asemănătoare).

Rezultatele au arătat că peştii au reuşit să recunoască faţa corectă în peste 80% din cazurile experimentului. Atunci când a fost modificată lumina şi culoarea feţelor, peştii au reuşit să recunoască chipurile într-un procent de până la 86%, se relatează în studiul publicat pe 7 iunie 2016.

"Capacitatea de a face distincţia dintre un număr atât de mare de feţe umane este o sarcină extrem de dificilă, mai ales că toate chipurile au anumite trăsături comune. Până acum se credea că această abilitate extrem de dificilă o posedă doar primatele, care au un creier mult mai mare şi complex. Peştii au un creier mai simplu decât al maimuţelor sau oamenilor. Lor le lipseşte în întregime secţiunea creierului pe care oamenii o folosesc pentru recunoaşterea feţele celor dragi. În ciuda acestui fapt, peştii demonstrează comportamente vizuale impresionante, ceea ce ne poate conduce la ideea că un creier simplu poate finaliza sarcini mult mai complicate decât credeam", a explicat Dr. Cait Newport, cercetător la Universitatea din Oxford .

Articolul ştiinţific de referinţă: Discrimination of human faces by archerfish (Toxotes chatareus). Newport, C. et al. Sci. Rep. 6, 27523; doi: 10.1038/srep27523 (2016).