Petiţia sătenilor schimbă cursul istoriei

Două pagini ale petiţiei semnată de 300 de sute de gospodării din satul Zhouguantun, oraşul Botou, provincia Hebei, în care se cere eliberarea  practicantului Falun Gong, Wang Xiaodong.
Două pagini ale petiţiei semnată de 300 de sute de gospodării din satul Zhouguantun, oraşul Botou, provincia Hebei, în care se cere eliberarea practicantului Falun Gong, Wang Xiaodong. (The Epoch Times)

Petiţia celor 300 de săteni din satul Zhouguantun, comuna Botou, provincia Hebei, care cerea eliberarea practicantului Falun Gong, Wang Xiaodong, a zguduit cercul conducerii din China. The Epoch Times a aflat că Comisia Centrală de Inspecţie Disciplinară a prezentat un document despre incident celor 24 de membri ai Biroului Politic Central şi că mai mulţi membri ai Comisiei Permanente au fost foarte şocaţi după ce l-au citit.

Acesta va schimba cursul istoriei

O sursă apropiată de conducerea PCC a declarat pentru ziarul The Epoch Times că mai mulţi lideri seniori de partid cred că acest incident va schimba cursul istoriei, cum s-a întâmplat în cazul situaţiei din satul Xiaogang, în timpul erei Deng Xiaoping.

În 1978, 18 săteni din Xiaogang, în estul provinciei Anhui, şi-au riscat vieţile pentru a semna un acord secret, prin care împărţeau oamenilor din comuna lor terenurile agricole, în parcele ce puteau fi cultivate de fiecare familie în parte. Pactul lor este considerat începutul perioadei de creştere economică rapidă şi de industrializare, pe care China le-a experimentat în cei treizeci de ani de atunci încoace. Documentul istoric imprimat cu amprentele roşii ale sătenilor se află în Muzeul Naţional din China. Petiţionarii din satul Zhouguantun au folosit şi ei ceară roşie pentru a amprenta petiţia.

Sursa a spus că mulţi lideri de partid de top, printre care Xi Jinping (viitorul lider al PCC), Li Keqiang (vice-premier) şi Zhu Rongji (fostul premier) vorbesc despre petiţie şi că unii dintre liderii de top şi-au exprimat dorinţa de a rezolva situaţia.

Wang Xiaodong era un profesor foarte iubit în sat. Casa lui a fost jefuită şi el a fost acuzat de producerea şi distribuirea de CD-uri care conţineau informaţii despre persecuţia împotriva Falun Gong. Practica paşnică de meditaţie, cunoscută şi sub numele de Falun Dafa, a fost calomniată de Partidul Comunist de când a început campania împotriva practicii în anul 1999 cu deviza: "defăima-ţi-le reputaţia, ruinaţi-i financiar şi distrugeţi-i fizic". Sătenii care au semnat petiţia pentru eliberarea lui Wang au fost, de asemenea, hărţuiţi şi intimidaţi de forţele de securitate. Ei au fost presaţi să-şi retragă declaraţiile.

Potrivit unui savant apreciat la nivel internaţional, care a acordat un interviu pentru The Epoch Times pe 25 mai, sub pseudonimul de Qin Ming (pentru mai multă siguranţă), mai mulţi cercetători de la Beijing au discutat despre redactarea unei scrisori comune, în care să ceară Partidului Central să rezolve problema Falun Gong şi să ofere protecţie constituţională Falun Gong.

Qin a spus că o astfel de scrisoare ar presa partidul să acţioneze înainte de cel de-al optsprezecelea Congres Naţional. În cazul în care nu se ia nicio acţiune, astfel de situaţii vor continua să existe, a declarat Qin.

Cazurile în care oamenii iau atitudine pentru protejarea practicanţilor Falun Gong au devenit din ce în ce mai frecvente în China.

La sfârşitul anului 2011, 40 de săteni din zona Chaoyang, provincia Liaoning, au semnat o petiţie în care solicitau eliberarea săteanului Zhang Guoxiang, un practicant Falun Gong care a fost reţinut ilegal de autorităţile locale, pentru convingerile sale.

În septembrie 2011, circa 2.300 de locuitori din districtul Changli, oraşul Qinghuandao, provincia Hebei, au semnat o petiţie în care cereau eliberarea din închisoare a unui practicant Falun Gong pe nume Zhou Xiangyang.

Pe 27 martie, cinci avocaţi au apărat cu fermitate patru practicanţi Falun Gong în faţa instanţei districtuale din Acheng, oraşul Harbin, provincia Heilongjiang, toţi cei patru practicanţi pledând nevinovat. Avocaţii au susţinut că cetăţenii din China au dreptul constituţional la libertatea de credinţă.

Potrivit unuia dintre avocaţi, Dong Qianyong, mulţi agenţi de aplicare a legii au devenit reticenţi în a persecuta practicanţii Falun Gong de când şeful Biroului Securităţii Publice din Chongqing, Wang Lijun, a fost înlăturat din poziţia de şef al poliţiei după tentativa sa eşuată de a dezerta la Consulatul SUA, pe 6 februarie.

El a relatat pentru ziarul The Epoch Times că situaţia se îmbunătăţeşte în China. "Mulţi oameni au făcut eforturi pentru a schimba situaţia, nu numai avocaţi, dar şi poliţişti", a spus el.

Hu Jun, directorul Campaniei pentru drepturilor omului din China, a declarat pentru The Epoch Times că petiţia celor 300 de săteni a demonstrat că practicanţii Falun Gong au trezit mulţi chinezi şi i-au inspirat să ia măsuri.

Comentatorul politic Cao Changqing a afirmat că petiţia satului Zhouguantun demonstrează că lucrurile se schimbă în China, oamenii având curajul să vorbească şi să ceară dreptate.

Pe 15 mai, ziarul The Epoch Times a sunat biroul comunal din Fu, care supraveghează satul Zhouguantun, dar persoana care a răspuns la telefon nu a fost deschisă la comentarii. The Epoch Times a sunat la birou din nou pe 25 mai. De această dată, persoana care a răspuns la telefon a spus că Wang Xiaodong încă se afla în custodie, dar a adăugat că autorităţile comunale iau în considerare petiţia sătenilor.

The Epoch Times publică în 35 de ţări şi în 19 limbi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe