Petrom negociază în Ucraina condiţiile pentru explorarea unui zăcământ din Marea Neagră

(photos.com)

Producătorul de ţiţei şi gaze Petrom, în prezent cea mai mare companie din România, se află în negocieri cu autorităţile ucrainiene privind condiţiile acordului de împărţire a producţiei pentru perimetrul Skifska, din Marea Neagră, de explorare ţiţei şi gaze.

„Licitaţia a fost adjudecată de consorţiul Exxon-Shell-Petrom, ceea ce s-a comunicat anul trecut a fost doar adjudecarea acestei licitaţii, care acum este în negociere, urmând ca, în momentul în care se vor finaliza negocierile, statul ucrainean să decidă ce se doreşte să se comunice din această tranzacţie, suntem în proces de negociere”, a declarat marţi directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, într-o conferinţă de presă.

Aceasta a subliniat însă că Ucraina nu are un sistem de redevenţe care trebuie plătite statului de cei care explorează resurse.

„Sistemul de operare în Ucraina nu este pe baza de redevenţe, este pe baza de împărţirea producţiei fizice. Deci este alt sistem decât în România. Toată Europa are sistem de redevenţe, alte ţări, unele ţări, ţările arabe sau din fosta Uniune Sovietică au şi acest sistem de production sharing agreement. Acesta este subiect de negociere şi în momentul în care se va finaliza, vom putea să discutăm. Oricum, este decizia guvernului ucrainean ce vrea să comunice. Dar, clar, se vor negocia aceşti termini, în funcţie de investiţii, de riscuri şi de costuri”, a explicat şeful Petrom.

Petrom şi-a planificat pentru acest an investiţii de 1,2 miliarde de euro.

„Plănuim ca, până la sfârşitul anului, să avem cinci proiecte de redezvoltare a zăcămintelor în faza de execuţie. Avem în plan să forăm mai mult de 110 sonde în 2013, dintre care două sonde de evaluare în zăcământul Totea. Investiţiile în explorare şi producţie (E&P) vor reprezenta aproximativ 80% din totalul investiţiilor la nivel de grup; cea mai mare parte a investiţiilor în E&P va fi direcţionată către forajul sondelor de dezvoltare, proiectele de redezvoltare a zăcămintelor şi Totea Deep, reparaţii capitale şi operaţiuni de adâncime, iniţiative de creştere a performanţei precum şi către proiectele aferente instalaţiilor de suprafaţă”, se arată într-un raport al Petrom.

Conducerea companiei anunţă că va continua derularea proiectelor de redezvoltare a zăcămintelor axate pe foraj şi reparaţii capitale.

„Urmărim oportunităţi de creştere prin achiziţii de perimetre de explorare în Marea Neagră: finalizarea acordului de transfer pentru achiziţia, împreună cu ExxonMobil, a unei participaţii de 85% din perimetrul Midia (România); continuarea consultărilor cu autorităţile din România pentru definirea un cadru fiscal şi de reglementare stabil pe termen lung şi favorabil investiţiilor”, se arată în raport.

Compania petrolieră, controlată de Grupul OMV din Austria, şi-a prezentat marţi raportul cu rezultatele financiare pentru primul semestru al anului. Petrom a înregistrat în primul semestru din acest an un profit net istoric, de 2,39 de miliarde de lei, cu 18% mai mare decât cel realizat în perioada similară a anului anterior. În acelaşi timp, vânzările au scăzut cu 5%, la 11,57 miliarde de lei, în primele şase luni. Investiţiile au scăzut la 2,08 miliarde de lei (cu 11% faţă de prima parte a anului trecut, de 2,32 miliarde lei), din cauza scăderii semnificative a investiţiilor în Gaze&Energie (G&E) şi Rafinare&Marketing (R&M).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie