Phenianul se pregăteşte de noi teste nucleare

Soldaţi-femei din Coreea de Nord la un marş în Phenian, 15 aprilie. Săptămâna trecută Coreea de Nord a adăugat adjectivul de "stat înarmat nuclear" în Constituţia sa.
Soldaţi-femei din Coreea de Nord la un marş în Phenian, 15 aprilie. Săptămâna trecută Coreea de Nord a adăugat adjectivul de "stat înarmat nuclear" în Constituţia sa. (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)

Coreea de Nord a realizat două intrări de tunel la complexul unde regimul comunist efectuează teste nucleare, fapt ce pare să sugereze că se pregătesc noi teste, a informat miercuri Institutului US-Korea de la Universitatea John Hopkins, citat de AFP.

Imaginile prin satelit captate în 27 septembrie arată lucrări de excavare şi prezenţa a două noi intrări pentru tunelurile de la complexul Punggye-ri, a declarat institutului american, adăugând că deşi nu există indicii concrete care să sugereze că un nou test nuclear este iminent, este clar că aceste lucrări evidenţiază dorinţa regimului comunist de a avansa programul nuclear al ţării.

"Aceste activităţi în curs, precum lucrări de îmbunătăţire a unor zone anexe, arată că Phenianul se pregăteşte să efectueze noi explozii pe viitor", a precizat cercetătorul Nick Hanser pe blogul institutului, 38 North.

Potrivit lui Hanser, Coreea de Nord, care întreprinde teste nucleare subterane, ar putea căuta un tunel nou pentru a face aceste teste, sau ar putea săpa noi intrări pentru îmbunătăţirea ventilaţiei sau accesului la un tunel existent.

Coreea de Nord a efectuat în februarie cel de-al treilea său test nuclear subteran, ignorând total rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi provocând tensiuni şi temeri pe plan internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe