Phenianul testează un nou motor de rachetă, susţine mass media de stat. Tillerson în China

Phenianul a testat un nou motor de rachetă, conform mass mediei de stat nord-coreene. Testul a avut loc în timp ce secretarul de stat american Tillerson se află în China timp de două zile pentru a discuta despre politica SUA faţă de Coreea de Nord.
Steagul regimului nord-coreean la paradă. Arhivă  - 2012, Phenian
Steagul regimului nord-coreean la paradă. Arhivă  - 2012, Phenian (Ed Jones/AFP/Getty Images)

Coreea de Nord a testat un motor pe care dictatorul Kim Jong-un l-a descris ca fiind “un nou început” pentru industria naţională de rachete, a susţinut duminică mass media nord-coreeană de stat.

“Dezvoltarea şi finalizarea unui nou tip de motor va ajuta la consolidarea fundaţiei ştiinţifice şi tehnologice pentru a egala la nivel mondial capacitatea de livrare de sateliţi în domeniul dezvoltării spaţiale”, a declarat Kim Jong-un, fiind citat de agenţia de ştiri de stat KCNA.

Anunţul sugerează că Phenianul a testat un motor pentru o rachetă de rază lungă ca parte a programului său de dezvoltare a armelor.

Coreea de Nord a desfăşurat două teste nucleare anul trecut şi o serie de teste de rachete. În plus, regimul din Phenian a ameninţat în mai multe rânduri că va ataca teritoriul american şi bazele militare din Japonia cu rachete de rază lungă.

Testul noului motor a avut loc în condiţiile în care secretarul de stat american Rex Tillerson se află în China, după ce a vizitat Coreea de Sud şi Japonia, ambele fiind aliaţi ai SUA.

Ca un indiciu al faptului că Washingtonul este pregătit să adopte o abordare mai dură în privinţa Coreei de Nord, Tillerson a declarat la începutul acestei săptămâni că SUA nu mai continuă diplomaţia “eşuată” până acum, adăugând că ia în consideraţie toate opţiunile, inclusiv acţiunea militară, pentru a contracara ameninţarea nucleară.

În plus, Tillerson a promis sâmbătă în China o cooperare mai strânsă cu regimul chinez în privinţa programului nuclear nord-coreean.

Discuţiile din China au părut să fie conciliatnte după o săptămână în care preşedintele american Donald Trump a acuzat Beijingul de lipsă de acţiune în privinţa vecinului său nord-coreean. La rândul său, China a învinuit SUA pentru intensificarea tensiunilor, într-o referire clară la amplasarea sistemului american de apărare antirachetă THAAD pe teritoriul sud-coreean.

“Vom lucra împreună [cu chinezii] pentru a vedea dacă nu putem aduce guvernul din Phenian într-un punct în care va dori să adopte un curs diferit [de acţiune], aplicând o corecţie de curs, îndepărtându-se de dezvoltarea armelor nucleare”, a susţinut Tillerson în discuţiile sale cu oficialii chinezi.

În primul său turneu asiatic în calitate de secretar de stat, Tillerson a evidenţiat linia mai dură adoptată de administraţia Trump în privinţa Coreei de Nord.

La o conferinţă de presă în Coreea de Sud, Tillerson a declarat vineri că politica americană a “răbdării strategice” faţă de Phenian a ajuns la final, spunând reporterilor că acţiunea militară preventivă este luată în considerare dacă se amplifică ameninţarea prezentată de programul de arme nord-coreean.

China încă nu a răspuns comentariilor, iar SUA a făcut presiuni asupra regimului de la Beijing să facă mai mult pentru a-şi convinge vecinul să îşi restricţioneze programele nucleare şi de rachete.

În plus, oficialii chinezi au fost de acord cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU privind sancţionarea Coreei de Nord, în timp ce au făcut apel pentru noi discuţii diplomatice.

Beijingul a sugerat că Phenianul şi-ar putea suspenda activităţile privind rachetele dacă SUA şi Coreea de Sud vor renunţa la exerciţiile lor militare comune anuale. Dar Washingtonul a respins propunerea.