"Piaţa Neagră" a naşterilor din Hong Kong

(photos.com)

Hong Kong a fost un centru popular de naştere pentru mii de femei din China continentală, dar practica naşterilor transfrontaliere a fost oprită după ce un aşa-numit agent de naşteri a fost închis în această săptămână.

O femeie de 29 de ani, care a recunoscut că ajuta femeile din China să intre în spitale din Hong Kong, a fost condamnată la 10 luni.

În prima urmărire penală de acest gen, Xu Li a fost acuzată că ar fi un "agent de naşteri". Ea a pledat vinovat la acuzaţia de încălcare a condiţiilor sale de şedere, care îi interzice desfăşurarea unor activităţi lucrative, şi la infracţiunea de reprezentare falsă în faţa unui ofiţer al serviciului de imigrare, relatează AFP.

"Salutăm hotărârea," a declarat militantul Christine Chan pentru AFP. Chan este purtătoarea de cuvânt a unei campanii populare de pe Facebook, care protestează împotriva femeilor de pe continent care nasc în Hong Kong.

"Judecătorul a trimis un mesaj foarte puternic că agenţii care încurajează femeile gravide Din China continentală să aştepte până în ultimul minut şi să se forţeze pentru a ajunge în secţiile de urgenţă din Hong Kong, pun în pericol vieţile altora.

"Nu suntem siguri dacă această hotărâre va descuraja alte persoane, aşa că îndemnăm autorităţile să rămână vigilente în aplicarea legii", a declarat Chan.

Agenţiile desfăşoară activităţi similare cu cele ale agenţilor de voiaj, care facilitează toate aranjamentele de călătorie pentru femeile care doresc să nască în Hong Kong.

NBC a raportat că un astfel de agent taxează clientele sale până la 20.000 de yuani (24.600 de dolari Hong Kong). Cele mai multe dintre clientele sale provin din regiunile bogate din China, cum ar fi de Guangdong, Zhejiang, Beijing şi Shanghai.

Nu este surprinzător că sistemul spitalicesc din Hong Kong s-a luptat cu oprirea afluxului de femei de pe continent. Din cele 88.000 de naşteri din Hong Kong în 2010, aproximativ 45 la sută au fost ale unor femei din China continentală, potrivit guvernului din Hong Kong.

Multe femei au ales să nască în oraşe semi-autonome, deoarece aceasta garantează cetăţenia automată a celor născuţi pe insulă. Acest lucru înseamnă oportunităţi mai bune de educaţie, un sistem mai bun de sănătate şi libertăţi mai mari, în comparaţie cu China comunistă.

S-a raportat că unele maternităţi sunt rezervate complet până în luna septembrie, acest lucru înfuriind femeile din Hong Kong, care se luptă pentru a fi primite în spitale.

Sub presiunea populară, Autoritatea de Sănătate din Hong Kong a instituit anumite cote pentru non-rezidenţi. În acest an numai 3400 de naşteri ale unor femei non-rezidente sunt permise în spitalele publice, în scădere de la 10.000 în 2011. Spitalele private permit 31.000 de naşteri ale unor femei non-rezidente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe