Pirateria globală, în scădere cu 35% din 2009

(ROBIN UTRECHT / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.01.2014

Atacurile pirateriei mondiale au scăzut cu 35,6% din 2009, potrivit informaţiilor difuzate miercuri de International Maritime Bureau (IMB) în raportul său anual. Astfel, în 2013 s-au înregistrat 264 de atacuri faţă de 410 înregistrate în 2009, anul în care a fost lansată operaţiunea Atalanta, prima operaţiune navală a Uniunii Europene împotriva pirateriei somaleze, notează joi ziarul ABC.

Potrivit IMB, organismul însărcinat cu înregistrarea atacurilor piratereşti din întreaga lume din 1991, această scădere se datorează în principal 'măsurilor drastice' adoptate în lupta împotriva piraţilor din Somalia ale căror atacuri s-au cifrat la 15, anul trecut, faţă de 75 în 2012 şi 237 în 2011.

'Singurul motiv pentru a explica acest regres al pirateriei globale este scăderea pirateriei somaleze în largul coastelor Africii de Est', notează directorul IMB, Pottengal Mukundan, alături de 'o combinaţie de factori, precum rolul-cheie al navelor de război internaţionale, întărirea securităţii navelor comerciale, utilizarea echipamentelor de securitate private de la bordul acestora şi influenţa stabilizatoare a guvernului central al Somaliei'.

Cele 15 atacuri atribuite piraţilor somalezi în 2013 au inclus sechestrarea a două nave comerciale, dar care au fost eliberate în câteva zile ca rezultat al acţiunilor navale. Alte opt nave au fost atacate de piraţi cu focuri de armă. 'Este vorba de cele mai scăzute statistici din 2006, an în care au fost raportate 10 atacuri ale piraţilor somalezi', notează IMB.

Potrivit corespondentului ABC în zonă, Eduardo S. Molano, efectele de descurajare ale misiunilor navale internaţionale (misiunii UE s-au alăturat NATO, SUA, China, Coreea de Sud, Japonia, Pakistan, Iran) au făcut ca piraţii să revină la vechea lor îndeletnicire, pescuitul, mai ales după ce operaţiunile internaţionale au vizat reţelele lor de finanţare şi au fost arestaţi câţiva dintre principalii lor lideri.

În ceea ce priveşte pirateria la nivel global, raportul IMB relevă că în total 300 de persoane au fost luate ostatice anul trecut. Raportul remarcă îndeosebi violenţa piraţilor nigerieni 'care au ucis un membru al echipajului şi au sechestrat alte 36 de persoane, cea mai mare cifră din 2008'.

Se confirmă astfel ameninţarea pirateriei nigeriene pentru coasta de vest a Africii, mai concret pentru Golful Guineei, unde pirateria ar putea fi înfrânată de puterile occidentale prin misiuni navale punctuale, ce ar putea consta în trimiterea de patrule sau fregate, alături de oferirea de sprijin armat ţărilor vizate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor