Pitonii birmanezi au un excelent simţ al orientării

Un piton
Un piton (MOHD RASFAN / AFP / Getty Images)

Pitonul birmanez are un simţ al orientării înnăscut, care-i permite să se întoarcă la cuibul său fără să 'oscileze', chiar şi după ce a călătorit zeci de kilometri, afirmă oameni de ştiinţă, într-un studiu publicat miercuri, potrivit Le Parisien.


Pitonii birmanezi (Python bivittatus), care se numără printre cei mai mari şerpi din lume, sunt originari din Asia, însă şi-au ales domiciliul în mlaştinile din Everglades, celebru parc naţional din Florida (SUA), probabil după ce au fost eliberaţi de proprietari inconştienţi.

Figurând pe primele locuri ale lanţului alimentar, aceşti răpitori au prosperat în Florida, în aşa măsură încât astăzi ameninţă biodiversitatea locală.

Cercetătorii au capturat şase asemenea reptile, le-au plasat în cutii de plastic pentru a-i transporta şi a-i elibera apoi la distanţe cuprinse între 21 şi 36 de kilometri.

Datorită unor emiţătoare radio, oamenii de ştiinţă au putut urmări deplasarea pitonilor şi să măsoare traiectoria şi viteza lor. Odată eliberaţi, şerpii au luat imediat direcţia locului în care au fost capturaţi, pe care cinci dintre ei au sfârşit prin a-i găsi cu o marjă de eroare de cinci kilometri. Dintr-un motiv inexplicabil, al şaselea piton a virat cu 180 de grade cu puţin timp înainte de a ajunge la destinaţie.

Pitonii au călătorit între 94 şi 296 de zile, dând dovadă de 'o hotărâre fermă de a se întoarce la ei', se spune în studiul publicat în revista Biology Letters a Academiei de Ştiinţe din Marea Britanie.

'Acest studiu demonstrează că pitonii birmanezi au o busolă internă şi o hartă de navigare', asigură autorii. Este pentru prima dată când un asemenea simţ al orientării, a cărui origine rămâne misterioasă, este identificat la o anumită specie de şerpi.

'Talentul de navigator' al pitonului sugerează că el este dotat, de asemenea, cu un acut simţ al teritoriului, ceea ce ar putea ajuta la lupta împotriva acestei specii invazive, prin prezicerea zonelor în care el s-ar putea stabili cu prioritate. Pitonii birmanezi, care pot depăşi cinci metri lungime, vânează orice, de la păsări mici până la căprioare, trecând prin alegători. Ei îşi înghit prada întreagă, după ce o strangulează.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură