Plata licenţelor Microsoft pe rolul Tribunalului Bucureşti

Palatul Victoria, sediul Guvernului României.
Palatul Victoria, sediul Guvernului României. (Epoch Times România)
Loredana Diacu
12.03.2015

Magistraţii Tribunalului Bucureşti vor judeca cererea Guvernului de suspendare a plăţilor pentru licenţele Microsoft, relatează B1 TV. Potrivit sursei citate, în joc este o tranşă de plăţi de aproximativ 50 de milioane de euro.

Reamintim că, la finele lui decembrie 2014, Ministerul pentru Societatea Informaţionalã (MSI) a solicitat Curţii de Apel Bucureşti suspendarea plăţilor prevăzute într-un contract încheiat în aprilie 2013 privind asigurarea legalităţii licenţelor Microsoft utilizate în mai multe instituţii publice.

"Urmare a unei analize efectuate la finele anului 2014 de către o comisie a MSI am hotărât că avem o serie de argumente întemeiate pentru a cere instanţei suspendarea executării plăţilor prevăzute într-un contract încheiat în aprilie 2013. Ne-am adresat instanţei pentru a ne spune dacă aceste argumente sunt sau nu întemeiate, aşa cum au rezultat în urma analizei interne", declara la momentul respectiv Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională, citat de Adevărul.

De altfel, Grindeanu anunţase de la mijlocul lunii decembrie, după ce a fost avizat pentru a prelua conducerea MSI, că amânarea plăţii celei de-a doua tranşe de 50 milioane de lei pentru licenţele Microsoft, care trebuia achitată în octombrie, va genera penalităţi de 0,1% pentru fiecare zi de întârziere de la 1 ianuarie 2015.

Avocaţii firmelor implicate au cerut strămutarea procesului de la Curtea de Apel la Tribunal. De partea cealaltă, avocatul ministerului a spus că firma Microsoft vrea să fie parte în dosar, mai relatează B1 TV.

Reamintim în context că, într-un interviu acordat recent jurnalistului Cătălin Tolontan, celebrul deputat Sebastian Ghiţă, (fondator al unor firme de IT abonate la afaceri cu statul), susţinea că Microsoft a încasat 400 de milioane euro de la statul român, pentru licenţe, fără să livreze practic nimic.

"Nu ne-a vândut nicio licenţă! Pentru că acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licenţe. (...) Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Şi de aici s-au luat şpăgile pe care le vedem astăzi la televizor.", i-a declarat Ghiţă lui Cătălin Tolontan, plângându-se ca instituţiile anticorupţie, necruţătoare cu firmele româneşti, aplica alte standarde când vine vorba de corporaţii străine.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor