Platon bătut şi torturat în penitenciar. Avocaţii afirmă: viaţa lui Platon, în pericol real

După nenumărate cereri de contestare a magistraţilor şi a procurorilor pe dosarul Platon, judecătorii primei instanţe au decis înlăturarea lui Platon de la examinarea cauzei penale până la pronunţarea sentinţei, aceasta fiind, în opinia avocaţilor, o gravă încălcare a dreptului la apărare.
Veaceslav Platon
Veaceslav Platon (facebook.com / Veaceslav Platon)

Cauza penală a omului de afaceri moldovean Veaceslav Platon, învinuit de escrocherie şi spălare de bani în dosarul Băncii de Economii, continuă să se desfăşoare cu încălcări grave comise de către organele de stat. Amintim chiar modalitatea de extrădare a omului de afaceri, care, potrivit declaraţiilor avocaţilor, nu ar fi fost extrădat, ci răpit din Ucraina, după cum anunţa la începutul lunii decembrie 2016 şi Curtea de Apel de la Kiev care a stabilit că decizia de extrădare a lui V. Platon în Moldova a fost una ilegală. Ulterior, abuzurile au continuat şi în cadrul urmăririi penale, şi a examinării cauzei în instanţa de judecată, a afirmat avocatul Eduard Rudenco.

„Culmea abuzului şi tupeul după părerea apărării au fost cele depistate de Veaceslav Platon în camera în care este deţinut. Dânsul a depistat în celula sa două camere de supraveghere. Pentru această faptă a fost pornită o cauză penală. Cu regret, procedura prin care ele au fost ridicate trezesc multe semne de întrebare. Cel mai grav este că noi am apelat la instituţiile care ar trebui să aibă o atitudine faţă de acest fapt, chiar şi la ministrul Justiţiei, la Departamentul Instituţii Penitenciare (DIP), dar nu au avut nici o reacţie. Am apelat la dna preşedintă a Uniunii Avocaţilor datorită căreia s-a reuşit ca în Penitenciarul nr.13 să se deplaseze un grup de intervenţie care trebuia să facă o cercetare la faţa locului şi să ridice obiectele depistate de noi, avocaţii”, a declarat avocatul Eduard Rudenco, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mai mult decât atât, apărătorii au comunicat că după cele depistate de Platon în celula sa, organele de drept, cu participarea colaboratorilor Penitenciarului 13 ar fi intervenit în forţă în celula lui, cauzându-i multiple leziuni corporale prin aplicarea violenţei, torturii, „faptă constatată de noi, vineri, cel puţin vizual”. Potrivit părţii apărării, mesajul colaboratorilor care au intervenit în celula deţinutului Platon ar fi fost: „Pentru cele depistate, noi te privăm de dreptul de a primi colete în continuare, timp de două luni”.

„Miercuri, 15 februarie, fără participarea apărătorilor aleşi, completul de judecată a continuat examinarea acestei cauze penale. Despre şedinţa de miercuri, avocaţii nu au fost înştiinţaţi aşa cum prevede Codul de procedură penală. Au fost emise un şir de încheieri foarte importante. Au fost substituite sechestrele de pe pachetele de acţiuni ale unor companii de asigurări, ceea ce înseamnă că se încearcă preluarea acestor companii de către alte persoane”, a precizat Rudenco, conform privesc.eu.

Avocaţii au ţinut să mai menţioneze, că deşi Platon ar fi anunţat că se simte rău în urma torturii aplicate vineri, acesta a fost totuşi escortat cu forţa în instanţa de judecată. În opinia apărătorilor, viaţa şi sănătatea lui Platon sunt în pericol real. „Am mai aflat că Veaceslav Palton a fost înlăturat de la examinarea acestei cauze penale, astfel că, până la sentinţă, acesta nu va mai participa pe această cauză penală, ceea ce este extrem de grav”, a susţinut avocatul Rudenco.

Menţionăm că anterior, Ana Ursachi, una din avocatele lui Platon a dat citire unei plângeri scrise de Veaceslav Platon împotriva lui Plahotniuc, unde primul sub semnătură vie îl acuză pe Plahotniuc de mai multe crime, inclusiv de implicarea în grupuri criminale organizate şi în şantaj şi alte chestiuni. „Am intrat în posesia unor probe care vin să confirme o multitudine de alte dovezi pe care le am cu privire la dirijarea lui Plahotniuc a mersului cazurilor penale din această ţară, mai ales că prin intermediul lor se vor hărţuiţi duşmanii lui”, a subliniat Ana Ursachi.

Mai jos poate fi citită declaraţia omului de afaceri Veaceslav Platon, împotriva lui Plahotniuc:

„În toamna anului 2011 am participat la tratativele cu privire la cumpărarea de către un vechi prieten şi partener, Cantievschi Iurie, a acţiunilor Viktoria Bank, Banca de Economii, ale Societăţii pe Acţiuni ASITO precum şi alte active moldoveneşti. Eu eram interesat de această înţelegere, întrucât urma sa primesc 50 la sută din venit.

Aceste active erau deţinute de Vladimir Plahotniuc, un politician şi om de afaceri influent, vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova, prim-vicepreşedintele Parlamentului, în anii 2012-2013 iniţiatorul organizaţiei oamenilor de afaceri din Moldova. Plahotniuc era sponsorul principal al PD şi avea o influenţă nelimitată asupra instituţiilor principale în stat, inclusiv asupra organelor de drept.

Prin intermediul meu, în decembrie 2011, între Cantievschi Iurie şi Vladimir Plahotniuc a fost semnat un contract format din două părţi, una secretă şi cealaltă deschisă, potrivit cărora, Cantievschi Iurie a devenit proprietarul activelor sus-menţionate, plătind pentru ele lui Vladimir Plahotniuc 80 mln $.

În urma semnării acestui contract, eu împreună cu Iurie Cantievschi am luat parte la conducerea băncilor. Sunt la curent cu faptul că în noiembrie 2013, Cantievschi Iurie nu avea nicio problemă privind conducerea cu activele primite în urma afacerii cu Plahotniuc. Problemele lui Cantievschi Iurie, ale mele şi ale rudelor noastre au început după ce în perioada noiembrie 2013-februarie 2014, noi, acţionarii am iniţiat tentativa de a înlătura de la conducerea Victoria Bank,a preşedintelui, Natalia Cangaş – persoana de încredere a lui Plahotniuc.

Imediat după aceste evenimente, în privinţa mea şi a rudelor mele au început acţiuni de urmărire penală şi intimidare, în mare parte de către organele de drept ale RM, fiind iniţiate o mulţime de dosare penale, fiind urmate de reţineri ilegale, arestarea prietenilor şi rudelor, percheziţii şi interceptări ilegale.”

Amintim că omul de afaceri, Veaceslav Platon, a fost extrădat de către autorităţile din Ucraina la 29 august, însă potrivit avocaţilor şi a magistraţilor Curţii de Apel de la Kiev, procesul de extrădare a fost unul care a încălcat legislaţia ucraineană, întrucât, la momentul extrădării nu există o hotărâre finală a Curţii de Apel din Kiev. O decizie în acest sens a fost adoptată la 30 noiembrie însă motivată şi pronunţată public la 5 decembrie. Potrivit spuselor avocaţilor, Platon a fost trimis la Chişinău cu un avion particular.