PNL îi cere lui Ponta să explice ce cheltuieli va tăia la rectificarea bugetară

Sigla PNL
Sigla PNL (Epoch Times România)

În contextul apropiatei rectificări bugetare, PNL îi cere premierului Ponta să precizeze cheltuielile care vor fi reduse şi să dea explicaţii cu privire la scăderea masivă a colectării veniturilor - cu 2,4 miliarde sub nivelul estimat.

Printr-un comunicat de presă remis joi Agerpres, liberalii arată că potrivit datelor oficiale, în primele şase luni ale anului, în trezoreria Ministerului Finanţelor au intrat cu 2,4 miliarde lei mai puţin decât a estimat Guvernul prin bugetul de stat şi cer Guvernului Ponta explicaţii şi un plan de măsuri:

"Sunt semne că neîncasările de impozite şi taxe continuă în acelaşi ritm şi în cel de-al doilea semestru al anului, cu atât mai mult cu cât în această perioadă are loc şi campania electorală prezidenţială", trag liberalii un semnal de alarmă, estimând că anul se va încheia, din această perspectivă, cu o nerealizare de aproape 5 miliarde lei.

"Având în vedere menţinerea trendului de scădere masivă a colectării veniturilor la bugetul de stat, generată de slaba performanţă a actualei guvernări Ponta, ne îndreptăm cu paşi rapizi spre scenariul trist al creşterii taxelor. De aceea, Partidul Naţional Liberal solicită insistent ca Guvernul Ponta să ofere opiniei publice explicaţii cu privire la ratarea, în primele şase luni, a acestei ţinte şi să prezinte soluţiile pe care le-a luat, pentru ca, în cea de-a doua parte a anului, situaţia să nu se mai repete, scriu liberalii în comunicat.

De asemenea liberalii solicită premierului Ponta, care se lăuda recent cu rezultatele remarcabile obţinute de ANAF şi cu creşterile constante ale încasărilor de la an la an, să dea explicaţii pentru încasările TVA într-un procent de numai 13%.

"Cum de a fost posibil aşa ceva? Cine se face vinovat? Dacă, în mod obiectiv, creşterea încasărilor la TVA nu poate fi asigurată, atunci de ce nu scade valoarea TVA în mod corespunzător aşa cum a propus PNL în numeroase rânduri?", întreabă liberalii.

În contextul apropiatei rectificări bugetare, pe fundalul sumbru al celor 2,4 miliarde de lei mai puţin încasaţi, la care s-ar putea adăuga reducerea CAS (legea este în prezent retransmisă Parlamentului pentru reanalizare), plus miliardele necesare asigurării deficitului structural angajat prin Tratatul Fiscal al UE, plus MTO-ul, plus obligaţia creşterii bugetului armatei etc, PNL îi cere premierului Ponta să indice ce cheltuieli vor fi reduse:

"În condiţiile în care rectificarea bugetară este iminentă, cerem premierului Ponta să precizeze ce cheltuieli are de gând să reducă. Reamintim că investiţiile publice au fost deja serios amputate", scriu liberalii în comunicat.