Pogăcele cu jumări - pufoase şi delicioase

Este o plăcere, mai ales în zilele friguroase de iarnă, să simţi cum mirosul îmbietor al pogăcelelor cu jumări abia scoase din cuptor se răspândeşte prin toată casa.
Pogăcele cu jumări
Pogăcele cu jumări (Maria Matyiku / Epoch Times)

Aceste aperitive delicioase, ne aduc aminte de vremurile din copilărie, când mamele şi bunicile preparau pogăcele din jumările rămase de la tăierea porcului. Sunt atât de bune, încât de multe ori, prima tavă scoasă din cuptor se termină înainte ca pogăcelele să ajungă să se răcească.

Ingrediente:

250 g jumări,
4 căni de făină,
1 ou,
8 linguri de ulei,
o cană de lapte,
½ cană de smântână sau iaurt,
40 g drojdie,
O linguriţă rasă de zahăr,
sare şi piper negru măcinat după gust

glazura:
un ou,
un praf de sare,
chimen, susan sau mac pentru ornat (opţional)

Modul de preparare:

Se prepară mai întâi maiaua. Maiaua se poate prepara separat într-un vas mai mic sau direct în vasul în care se va prepara aluatul. Pentru aluat, se alege un vas suficient de mare, în care să încapă toate ingredientele de mai sus şi în care să rămână suficient loc pentru aluat să îşi dubleze volumul.

Se freacă drojdia cu zahărul, apoi se toarnă peste puţin lapte călduţ, până ce compoziţia devine ca o pastă fluidă. Se lasă la dospit aproximativ ½ de oră.

Jumările se dau prin maşina de tocat sau se mixează la robot până când se transformă într-o pastă groasă.

După ce maiaua a dospit, se pune în vas făină, smântână, oul, uleiul, jumătate din cantitatea de jumări măcinate, sare şi piper după preferinţă. Se toarnă apoi laptele călduţ şi se amestecă bine până ce se încorporează toate ingredientele. Aluatul obţinut se frământă până când devine elastic şi se desprinde de pe pereţii vasului.

Castronul cu aluat se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă la dospit, într-un loc ferit de curenţi reci, până când acesta îşi dublează volumul.

După se aluatul a dospit, cu ajutorul unui sucitor, se întinde uniform pe suprafaţa de lucru într-o foaie groasă cam de un cm. Foaia întinsă se unge cu pasta de jumări rămasă.

Foaia se împachetează astfel: mai întâi se pliază spre mijloc părţile laterale, pe lungime, după care se mai pliază încă o dată la jumătatea liniei de îmbinare. Aluatul se împătură din nou, pe lăţime, folosind, aceeaşi paşi la mai sus. Aluatul împăturat se acoperă din nou şi se lasă deoparte până ce îşi dublează volumul.

Între timp cuptorul se încălzeşte la 175C, iar tava/ tăvile se tapetează cu hârtie de copt.

Aluatul dospit se întinde pe suprafaţa de lucru într-o foaie de grosimea unui deget (1,5 cm). Cu ajutorul unui cuţit ascuţit, foaia se crestează pe deasupra sub forma unui grilaj, după care se decupează în forme rotunde sau după preferinţă.

Pogăcelele tăiate se aşează în tavă, se lasă deoparte cam un sfert de oră, apoi se ung cu ou bătut ca pentru papară, la care se adaugă puţină sare. Opţional, se pot presăra pe deasupra seminţe de chimen, mac sau susan.

Pogăcelele se coc aproximativ 20-25 minute sau până când se rumenesc frumos la suprafaţă, căpătând o culoare aurie, uşor spre maroniu.

Se servesc ca aperitive, sau la micul dejun pe lângă o cană de ceai aburindă.