Poliţia arestează sute de femei la un miting în Minsk

Forţele pro guvernamentale arestează sute de femei la Minsk
Forţele pro guvernamentale arestează sute de femei la Minsk (Tyt.By / AFP / Getty Images)

Trupele anti-revoltă loiale dictatorului bielorus Alexander Lukaşenko au reţinut sâmbătă sute de femei, târându-le pe multe dintre ele în dube, în timp ce protestatarii opoziţiei mărşăluiau prin capitala bielorusă Minsk cerând demisia preşedintelui Alexander Lukaşenko.

Femeile au fost reţinute de trupe purtând uniforme negre şi cagule, precum şi de poliţişti în uniforme kaki, nemarcate şi ofiţeri îmbrăcaţi în civil, purtând măşti pe faţă.

Poliţia a sechestrat femeile şi a început să le tragă în dube în timp ce victimele aveam mâinile legate.

Un reporter AFP susţine că sute de femei au fost sechestrate astfel şi răpite de forţele guvernamentale din Bielorusia.

Aproximativ două mii de femei au participat la un „marş strălucitor”, purtând accesorii strălucitoare şi steagurile roşii şi albe ale mişcării de protest.

Marşul a fost cel mai recent episod înregistrat dintr-o serie de proteste destinate exclusiv femeilor care au cerut ca dictatorul bielorus să plece după ce pe 9 august se presupune că ar fi câştigat victoria electorală pentru un al şaselea mandat. Opoziţia susţine, însă, că alegerile au fost puternic fraudate.

Presupusele violenţe ale poliţiei şi torturarea deţinuţilor care au apărut după valurile de proteste ale opoziţiei, au determinat Parlamentul European să solicite sancţiuni împotriva lui Lukaşenko şi a altor membri ai regimului său.

Printre cei reţinuţi sâmbătă s-a numărat Nina Baginskaia, în vârstă de 73 de ani, care a devenit una dintre cele mai cunoscute reprezentante ale mişcării de protest, cunoscută pentru curajul cu care abordează forţele de ordine mascate ale lui Lukaşenko.

Poliţia a reţinut atât de multe protestatare încât nu au mai avut loc în dube, astfel că a trebuit să elibereze în jur de 10 femei reţinute.

Asociaţia jurnaliştilor din Bielorusia a declarat că unei jurnaliste reţinute i-a fost spart nasul.

Grupul Viasna pentru drepturile omului a publicat o listă online cu numele a 217 femei reţinute la Minsk, spunând că lista este în curs de actualizare.

Poliţia nu a dat încă un număr de deţinuţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe