Politică şi economie, Italia îşi face un 'check-up' şi descoperă că este grav bolnavă (presa italiană)

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)

Criza politică, economică şi socială din Italia, creşterea ratei şomajului printre tinerii italieni şi sentimentul sporit de neîncredere a cetăţenilor în instituţiile ţării, incapabile să găsească soluţii concrete în vederea rezolvării unei situaţii care apare alarmantă, se află în atenţia multor publicaţii din Peninsulă.

'Beppe Grillo, sau revoluţie', scrie publicaţia de dreapta Il Giornale din Milano, care subliniază un discurs populist ţinut marţi lângă Bari, în regiunea Puglia (sud), de liderul Mişcării 5 Stele (M5S), Beppe Grillo, care a declarat că speră, în viitor, într-o 'victorie totală a M5S', care ar fi, potrivit liderului său, 'singura formaţiune politică capabilă la ora actuală să stăvilească furia socială a cetăţenilor italieni'.

'Fără M5S, această furie va exploda şi va începe revoluţia, pe baricade', a mai afirmat Grillo, fost actor comic şi cel mai faimos blogger italian, care a adăugat că 'partidele vor trebui să îşi asume responsabilitatea pentru grava situaţie politică şi socială din ţară', relevă cotidianul milanez menţionat.

Liderul M5S (care a obţinut la ultimele alegeri parlamentare din februarie peste 25% din preferinţele de vot ale electoratului italian) a mai declarat că, sâmbăta trecută, în cursul unei manifestaţii împotriva magistraturii italiene, organizată la Brescia (nord) de partidul Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), fondat de fostul premier Silvio Berlusconi, a văzut 'feţele persoanelor care manifestau în piaţă'.

'M-am speriat, pentru că am văzut două generaţii care nu se mai înţeleg între ele: persoanele în vârstă, cărora Berlusconi li se pare normal, şi tinerii care protestau împotriva 'piticului malefic' (Silvio Berlusconi), a mai afirmat liderul populist, declaraţie subliniată de Il Giornale din Milano (publicaţie al cărei proprietar este Berlusconi).

'Italia este împărţită în două: tinerii care nu mai au nimic, nicio speranţă, şi persoanele în vârstă, care au puţin, dar care au învăţat să plutească şi cărora li se pare normal ca Berlusconi să îi critice pe magistraţii din Milano, care îl condamnă la ani buni de închisoare, pentru fraudă fiscală, abuz de putere şi raporturi sexuale cu minore', a mai afirmat Beppe Grillo, după cum relevă publicaţia menţionată.

'În Italia, piaţa imobiliară practic nu mai există', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că, potrivit unui raport difuzat marţi de ABI (Asociaţia bancarilor italieni), piaţa imobiliară 's-a prăbuşit' în Italia în anul 2012, când s-au înregistrat 150.000 de contracte de vânzare-cumpărare de locuinţe private în minus faţă de anul precedent, 2011, adică 'cel mai negativ rezultat înregistrat în Italia din anul 1985', când proprietăţile cumpărate şi vândute fuseseră circa 430.000. În cele opt principale oraşe italiene (Roma, Milano, Napoli, Torino, Palermo, Genova, Bologna, Florenţa), scăderea a fost de peste 22%, adică 'aproape şase miliarde în minus faţă de anul 2011'.

De asemenea, scrie Corriere della Sera din Milano, producţia industrială a scăzut în Italia, în luna martie 2013, cu 5,2% faţă de aceeaşi lună a anului 2012. Potrivit Eurostat, este vorba despre cel mai negativ rezultat printre marile economii europene (în Germania s-a înregistrat un minus 1,5%, iar în Franţa - minus 1,6%).

Tot în luna martie 2013, datoriile publice ale ţării au ajuns la un nivel record, de peste 2.034 de miliarde de euro, potrivit datelor difuzate marţi la Roma de Banca Italiei, mai semnalează principalul cotidian milanez.

'Dacă Italia şi-ar face un 'check-up, ar descoperi că este grav bolnavă', scrie publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma, care mai subliniază faptul că 'este îngrijorătoare rata şomajului printre tinerii italieni cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani, care a ajuns la peste 38%'.

În această perioadă de gravă criză economică, politică şi socială, creşte lipsa de încredere a cetăţenilor italieni în toate instituţiile ţării, iar 'tinerii nu mai au speranţe', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe