Polonia, celălalt bastion al rezistenţei împotriva hegemoniei ruse, şi ea zguduită de scandaluri. Coincidenţă?

Premierul polonez Donald Tusk.
Premierul polonez Donald Tusk. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Polonezii au o mentalitate primitivă iar ”alianţa polonezo-americană este inutilă”, ar spune ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski, conform revistei Wprost.

În număr de luni al revistei Wprost, care a publicat săptămâna trecută mai multe materiale audio controversate ce conţin conversaţiile unor oficiali importanţi de la Varşovia, Sikorski i-ar fi spus fostului ministru de finanţe, Jacek Rostowski:

”Alianţa polonezo-americană este inutilă, chiar dăunătoare, deoarece îi oferă Poloniei un sentiment de securitate fals. Este o vrăjeală”.

În prezent, guvernul polonez depune eforturi pentru ca trupele NATO să fie staţionate în Polonia, în timp ce criza din Ucraina continuă să se intensifice.

Materialele audio deţinute de Wprost includ conversaţiile mai multor miniştri, foşti miniştri, bancheri şi oameni de afaceri.

Iar cu privire la cine a înregistrat în secret şi ilegal conversaţiile oficialilor polonezi, Wprost a susţinut ieri că sursa materialelor este ”un om de afaceri”, provocând speculaţii ce menţionau serviciile de securitate ale unei ţări care ar putea beneficia pe urma unei Polonii detaşate de NATO.

Presa poloneză cât şi mai mulţi politicieni au avertizat că înregistrarea secretă ar fi putea fi efectuată de serviciile secrete ruse pe fondul tensiunilor din Europa de Est, conform AFP.

Afirmaţiile presei poloneze au fost întărire şi de premierul polonez, Donald Tusk, care a anunţat că dezvăluirea conversaţiilor face parte dintr-o încercare de a ”înlătura guvernul prin mijloace ilegale”.

În cazul în care ”criza de încredere” în guvern creşte, vor fi convocate alegeri de urgenţă, a adăugat Tusk.

Totuşi, până în prezent, nu se cunoaşte dacă materialele audio sunt veritabile. În prezent, procurorii polonezi examinează materialele primite sâmbătă de la editorul şef al Wprost. Înregistrarea ilegală a conversaţiilor pentru obţinerea de informaţii se pedepseşte în Polonia cu până la doi ani de închisoare.