Lovituri sub centură între Cristian Diaconescu şi Corlăţean pe tema înclinaţiilor estice ale premierului Ponta

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

O declaraţie recentă a lui Cristian Diaconescu care viza înclinaţiile estice ale premierului Victor Ponta l-a deranjat foarte tare pe ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care a decis să riposteze şi a ieşit la înaintare povestind despre o presupusă trădare a lui Diaconescu de pe vremea când erau colegi la PSD.

Însă, Cristian Diaconescu se pare că mai avea câteva informaţii mai puţin cunoscute despre Titus Corlăţean şi premierul Ponta, care cu această ocazie şi-au făcut drumul în spaţiul public.

Noul prezidenţiabil PMP Cristian Diaconescu, care a ocupat funcţia de ministru al Justiţiei şi al Afacerilor Externe din partea PSD, declara despre fostul său coleg de partid, premierul Victor Ponta: „Ponta nu e periculos. Prin ce a făcut, este suspect de corupţie. Este foarte grăbit în a accede în funcţii, în a avea autoritate, Victor Ponta e neatent la ce se întâmplă în jur. Să nu aibă pretenţia că o să-l menajez. Eu îi transmit direct: nu ai experienţă, nu te acceptă nimeni din exterior, nu vei reuşi să te impui. Nu trebuie să se aplice în România un proiect din est. Nu trebuie să avem un preşedinte ostatic intereselor din afara ţării”, a declarat Cristian Diaconescu la B1 Tv.

Discuţia despre orientarea estică a premierului l-a deranjat pe Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi el fost coleg de partid cu Diaconescu, care a catalogat aceste declaraţii aberante şi a ripostat cu o dezvăluire inedită - l-a acuzat pe Diaconescu că a fost implicat în vizita secretă a lui Mircea Geoană la Moscova, din 2009.

Corlăţean a declarat, miercuri, la un post de televiziune, că face comentarii referitoare la Cristian Diaconescu "în baza unei istorii comune" şi după "trădarea respectivă".

Cristian Diaconescu "face declaraţii aberante legate de orientarea polico-ideologică a unuia şi a altuia, a premierului, care e mai la est, e mai cu ruşii. Eu îmi aduc aminte cu mare discreţie că dl Diaconescu, într-o funcţie oficială la acel moment, a fost cel care a ajutat la pregătirea vizitei, s-a dorit discretă, a lui Mircea Geoană - apropo, eu n-am ştiut, deşi eram în partid în acel moment - la Moscova înainte de alegerile prezidenţiale. E bine ca fiecare să aibă proprietatea termenilor atunci când îi foloseşte şi să-şi cumpănească bine cuvintele", a declarat Titus Corlăţean, potrivit pesurse.ro

Diaconescu îl pune la punct pe Corlăţean

„Pentru că sunt la Timişoara şi am un program destul de plin aici, mă voi limita la câteva observaţii cu referire la ultimele declaraţii ale lui Titus Corlăţean.

În primul rând, ca diplomat trecut prin multe experienţe de carieră şi de viaţă, trebuie să îi spun acestui domn că nu trebuie să rateze nici măcar o singură ocazie să tacă, atunci când este de tăcut – mai ales în perioadele în care îndeplineşte o funcţie publică, precum cea de ministru. Fac referire la acest lucru pentru că Titus Corlăţean trebuia să tacă în problema vizitei lui Mircea Geoană la Moscova. De ce? Pentru că Titus Corlăţean ori nu ştie cine i-a organizat vizita lui Geoană la Moscova şi asta arată greutatea şi importanţa lui în PSD-ul de acum cinci ani, ori ştie foarte bine cine i-a organizat vizita privată a lui Mircea Geoană la Moscova şi minte în cel mai josnic mod atunci când spune că eu aş fi avut vreo implicare.

În al doilea rând, i-aş reaminti lui Titus Corlăţean că eu aş fi fost atunci şi sunt şi astăzi poate ultimul dintre cei care ar dori să facă un astfel de demers. Pe de altă parte însă, ministrul român de Externe trebuie să ştie că de curând (în 2014…) mai exact în a treia decadă a lunii aprilie, a fost pregătită şi stabilită o vizită guvernamentală la nivel de premier în capitala Federaţiei Ruse, evident, vizită care nu s-a mai consumat, dar pentru care vizită s-au făcut demersuri în plină criză ucraineană de către zone politice şi instituţionale cu care eu nici măcar în calitate de candidat nu pot fi suspectat că am de-a face.

În al treilea rând, constat cu oarecare amărăciune că liga “Olguţa Vasilescu” din PSD pare să se mărească în fiecare zi, iar dacă Olguţei nu i-am răspuns la unele alegaţii pe teme de politică externă (să-mi fie scuzat, am şi eu motivele mele…), lui Titus Corlăţean îi voi răspunde cu promptitudine, pentru că, nu-i aşa, cu Titus Corlăţean se presupune că am, până la un moment dat, “istorii comune”…

Are sau nu premierul înclinaţii estice?

Cu toate acestea, declaraţiile lui Diaconescu în ceea ce-l priveşte pe Victor Ponta nu par exagerate în contextul în care încă de la sfârşitul anului trecut premierul anunţa noua direcţie externă pentru României, respectiv Rusia - China. Dacă discuţiile cu ruşii au intrat in stand-by odată cu conflictul din Ucraina, relaţia cu Republica Populară Chineză este într-o faza de consolidarea accelerată încă de la summit-ul China-Europa Centrală şi de Est din noiembrie.

În cadrul vizitei de atunci a premierului Chinei, în care au fost scose, la propriu, steagurile UE pentru a le ridica pe cele ale Partidului Comunist Chinez, premierul Ponta vorbea despre marile oportunităţi pe care ni le oferă chinezii, în timp ce presa occidentală vorbea despre rolul României de "cal troian" al continentului.

Premierul Ponta a trecut cu uşurinţă peste îngrijorarea Bruxelles-ului potrivit căreia planul chinezilor este de a intra în UE pe uşa din dos, prin intermediul unor parteneriate netransparente cu ţările mai sărace ale UE, capete de pod pentru a îşi aduce produsele, influenţa şi practicile de dumping în Europa, încercând astfel să ocolească negocierile cu UE.

Relaţia apropiată dintre PSD şi Partidul Comunist Chinez, este de altfel foarte bine surprinsă de declaraţia lui Sun Zheng Cai, membru al Biroului Politic al Comitetului Central al PCC, venit în fruntea unei delegaţii PCC la Bucureşti.

"Relaţiile dintre partidele noastre sunt apropiate şi strânse. Relaţia Partidului Comunist Chinez cu PSD este cea mai îndelungată şi cea mai strânsă dintre partidele din România şi această relaţie a devenit un model privind relaţiile Partidului Comunist Chinez cu partidele politice din Europa. În ultimii ani, cu stimularea dlui Ponta şi a dumneavoastră personal (se adresa vicepremierului Liviu Dragnea -n.r.), relaţiile dintre partidele noastre au cunoscut o nouă dezvoltare. Atât Partidul Comunist Chinez cât şi PSD sunt la putere şi în faţa noastră avem sarcini comune de a dezvolta economia", a declarat miercuri Sun Zheng Cai.

Cât despre Rusia, este notabilă participarea premierului Ponta la Jocurile Olimpice de Iarnă din Rusia, în timp ce în Transnistria aveau loc abuzuri de drepturile omului la şcolile cu predare în limba română.

Premierul declara la finalului lui 2013, în cadrul unei conferinţe a Institutului Aspen România, că în 2014 trebuie „redeclanşată şi regândită relaţia cu Rusia”, în termeni pragmatici şi economici.

„Asumându-mi toate polemicile politice, da, cred că anul viitor trebuie să redeclanşăm, să regândim o relaţie cu Rusia. (..) Să ai o relaţie mai pragmatică, în primul rând economic, cu Rusia, în al doilea rând, sigur, politic, cred că e lucru care nu poate fi decât în beneficiul României, aşa cum sunt toate celelalte relaţii cu ţările din afara Uniunii Europene”, declara premierul Victor Ponta, care se pregătea să covorul (roşu) şi pentru oaspeţii de la Kremlin.

În replică, preşedintele rus Vladimir Putin preciza că Rusia se aşteaptă la o „cooperare mai consistentă şi reciproc avantajoasă” cu România. „Suntem gata să lucrăm împreună pentru a aprofunda relaţiile politice, economice şi umanitare” între Rusia şi România, a subliniat Putin.

Dacă o eventuală colaborare în sferele politice şi economice ar mai avea rost, rămâne neclar proiectul de colaborare în domeniul umanitar, unde Rusia, ca şi vecinii lor chinezi, au o istorie presărată de abuzuri.