Andreea Paul: PSD-izarea fără precedent a BNR pune în mare pericol economia României

Andreea Paul
Andreea Paul (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PDL Andreea Paul a declarat miercuri, pe blogul personal, că „PSD-izarea BNR înseamnă îndepărtarea României de zona euro”. În opinia acesteia, PSD „preia nelegitim controlul monedei după ce Guvernul a ajuns cu mâna la fundul sacului cu bani publici”.

De luni, Banca Naţională a României are cel mai de stânga Consiliu de Administraţie din istoria instituţiei, după ce ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, şi secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina, ambii susţinuţi de PSD, au intrat în echipa de conducere. Cei doi, chiar au sărit de audierile propriu-zise din cadrul comisiilor de buget reunite şi s-au impus fără probleme în faţa unor contra-candidaţi cu mult mai multă experienţă în domeniu decât ei.

„Cum a fost posibil? Pe de o parte, prin încălcarea procedurilor parlamentare. Vineri, la orele 14.00 s-a închis procedura de depunere a candidaturilor la Comisia de Buget-Finanţe. Am cerut această listă de candidaturi şi domnul Liviu Voinea nu avea dosarul depus. Luni, la audierile comisiilor reunite de buget-finanţe, într-un blat total al majorităţii parlamentare, apar domnii Voinea şi Gherghina. Pe de altă parte, prin blocarea procedurilor de audiere în cadrul cărora nu ne-a fost permisă intervenţia decât în cazul guvernatorului Mugur Isărescu, sub argumentul presiunii timpului. Toţi ceilalţi au trecut prin Parlament ca gâştele prin apă, având ca singură justificare profesională serviciile aduse PSD şi lui Victor Ponta”, a explicat Andreea Paul.

Andreea Paul a explicat că unul din efectele majore ale politizării Băncii Naţionale este impactarea într-un mod negativ a economiei româneşti ceea ce va duce la creşterea instabilităţii pieţelor financiare.

„PSD preia în mod nelegitim controlul monedei şi al economiei româneşti. În loc să îşi păstreze independenţa, BNR este sub asaltul intereselor Guvernului, care a ajuns cu mâna la fundul sacului cu bani publici, deşi a introdus, cu nemiluita, taxe şi impozite noi şi majorate. Înlocuirea experţilor BNR cu competenţe dovedite şi cu multă experienţă în politica monetară, aşa cum este Cristian Popa, cu politruci care saltă dintr-o funcţie publică în alta doar pentru a-şi servi propriile interese, transmite un semnal puternic de neîncredere şi îngrijorări mari, justificate, în piaţa financiară. Premierului Ponta nu îi este suficient că a făcut praf toate companiile de stat prin numirile politice din consiliile de administraţie. Acum, şi-a mutat interesul pe principalele instituţii financiare şi de control: BNR, ASF şi Curtea de Conturi, prin votul dat de Parlamentul României”, a subliniat Andreea Paul.

Prin PSD-izarea BNR, Guvernul României a încălcat criteriul juridic al independenţei Băncii Centrale pentru aderarea la zona euro, susţine prim-vicepreşedintele PDL, adăugând că nu doar că nu sunt respectate recomandările Comisiei Europene din Raportul asupra Convergenţei care cere de mai bine de doi ani modificarea art. 3 din Legea BNR 312/2004, astfel încât să fie inclusă expres menţiunea clară că „Guvernul nu va căuta să influenţeze sub nicio formă deciziile luate de membrii conducerii BNR”, ci, mai grav, îşi trimite doi emisari direct în conducerea BNR.

„Vă reamintesc că România a ratat intrarea în UE în anul 2004 alături de alte 8 state centrale şi est europene din cauza PSD. Am intrat abia în anul 2007, cu un guvern de dreapta în fruntea ţării, format din PNL şi PDL, care a punctat reformele necesare.Tot din cauza PSD România întârzie acum intrarea în zona monetară europeană din care fac parte deja 18 state europene şi a 19-a, Lituania, se pregăteşte să adere la începutul anului 2015. De doi ani de zile Guvernul şi majoritatea parlamentară nu au făcut nimic pentru a completa şi corela legea de funcţionare a BNR cu Tratatul Uniunii Europene şi cu regulile BCE, aşa cum recomandă rapoartele de convergenţă din anii 2012 şi 2014 dedicate României”, a afirmat liderul PDL.

Andreea Paul este de părere că o mai mare independenţă acordată băncilor centrale înseamnă o creştere proporţională în transparenţă şi în responsabilitate faţă de publicul larg, iar transparenţa permite pieţelor financiare să înţeleagă cum va reacţiona Banca Centrală într-o anumită situaţie şi astfel investitorii îşi vor putea forma aşteptări rezonabile cu privire la viitorul politicii monetare.

Pe de altă parte, politizarea însă derutează investitorii, a explicat aceasta, menţionând că transparenţa şi responsabilitatea sunt esenţiale pentru eficienţa politicii monetare şi pentru creşterea economică, într-o economie de piaţă. Românii însă nu mai trăiesc într-o economie de piaţă, ci în economia socialistă a PSD, unde totul este coordonat de la centru.

„Politizarea fără precedent a BNR pune în mare pericol economia României. Îmi este teamă că Victor Ponta vrea să îşi acopere incompetenţa prin emitere de monedă ceea ce ar fi o catastrofă pentru ţară. PDL analizează posibilitatea de a sesiza autorităţile europene privind intervenţia politică fără precedent a Guvernului Ponta în politicile monetare naţionale prin trimiterea a doi dintre membrii săi direct în Consiliul de Administraţie al BNR”, a concluzionat Andreea Paul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne