Mircea Băsescu protagonist de film, alături de fiul lui Bercea Mondial. Fratele preşedintelui neagă că Traian Băsescu ar fi implicat

Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu
Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu (Captură Youtube)

În posesia Antenei 3 a intrat un filmuleţ în care Mircea Băsescu, fratele preşedintelui apare, alături de un membru al familiei lui Bercea Mondial. Din film, difuzat miercuri seară, la o oră de mare audienţă, reiese că Mircea Băsescu ar fi vorbit cu un judecător de la Craiova pentru eliberarea lui Bercea şi că va discuta problema chiar cu preşedintele Traian Băsescu.

Florin Anghel (împotriva căruia Traian Băsescu a depus o plângere penală acuzându-l de şantaj) îi reproşează lui Mircea Băsescu că i-ar fi dat o mulţime de bani - în jur de un milion de euro ar fi fost cheltuiţi pentru ca Bercea Mondialu să fie eliberat sau să primească o pedeapsă de un an, sau sub un an pentru tentativa de omor comisă.

De pe înregistrare nu rezultă că Mircea Băsescu să fi pronunţat numele unor judecători sau magistraţi pentru care să fi fost destinaţi banii, ci se vehiculează doar sume şi varii scuze sau promisiuni.

"FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondialu: Vroiam să te întreb ceva, te rog eu, tu ştii ce mi-a zis el? Prima dată, atunci când i-a luat pe ăia 350.000 de euro... te-ai dus matale cu el în maşină şi i-aţi dus la Bucureşti? Aşa-i?

MIRCEA BASESCU:
Dar să ştii că la mine a ajuns....
FLORIN ANGHEL:
Toţi?
MIRCEA BASESCU:
La mine au ajuns doar 250 de mii....

MIRCEA BASESCU: eu de aia eram curios atuncea când mi s-a pus mormanul ăla de dolari în braţe, deci la mine atât a ajuns să ştii", este o parte din dialogul purtat între Anghel şi Mircea Băsescu, redat de Hotnews.

Din dialogul celor doi rezultă că Mircea Băsescu ar fi promis că va obţine o pedeapsă mai mică pentru Bercea, însă promisiunile pe care le-a făcut nu au fost respectate:

"FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondialu: Ştii când matale mi-ai zis că-l condamnă la 10 luni sau la 1 an, nu mi-ai zis matale aşa?

MIRCEA BASESCU: Nu ţi-am zis eu aşa?
FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondialu: Şi, ia uite, la cât l-a condamnat!
MIRCEA BASESCU: Păi aşa era tot mersul făcut...să-l condamne, cât a stat până acuma şi gata...

FLORIN ANGHEL: Nu ştiu ce să facem, că nu mai o ducem... Prima şi prima dată când a venit la noi, ştii ce ne-a zis? Că l-ai trimis matale ca să vină el, ca să ia alea, ca să te forţeze el pe matale, să fii matale mai obligat, ca să îi dai drumul lui tata.
MIRCEA BASESCU: Eee....eu am făcut tot ce am putut.
FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondialu: Stai să-ţi zic...când l-ai trimis matale să ia ăia 350.000... I-am adus alea ...v-am adus alea şi după aceea v-am mai adus ăia 250.000... Şi când i-am dus pe ăia 250.000, ştii ce mi-a zis? Că matale deja ai dat un milion de euro ca să-l scapi ... şi acuma? Uită-te mânca-ţi-aş...7 ani jumătate!"

De asemenea, rezultă că Traian Băsescu era informat despre situaţia lui Bercea Mondialu iar fratele său urma să mai vorbească cu el:

FLORIN ANGHEL: Domnu' comandant...aici nu e vorba de avocată, aici nu e vorba de judecător, aici e vorba de ...politică...că e finu' lu' BASESCU şi să dăm din asta în ăla... dar eu ce zic mânca-ţi-aş... să vă duceţi să-l scoateţi....că moare ăla acolo, mă nene mă!

...

FLORIN ANGHEL, fiul lui Bercea Mondialu: Dar cu Traian nu ai vorbit (...)? De ce nu-i spui lu' Traian? La Traian de ce nu trimiţi, să facă el acolo?
MIRCEA BASESCU: Ştie mă! Crezi tu că nu ştie?!"

Menţionăm în context că avocatul lui Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondialu, şi al lui Marius Constantin, ginerele lui Bercea, împotriva cărora fratele preşedintelui a depus o plângere penală pentru şantaj, a adus vineri la DNA Constanţa două înregistrări audio-video ce urmează să fie evaluate de către procurorii anticorupţie.

Avocatul a mai declarat că în aceste înregistrări ar apărea şi numele preşedintelui Traian Băsescu: "Domnia sa (preşedintele Traian Băsescu - n.r.) nu a fost prezent niciodată la asemenea discuţii, dar numele poate că a fost pomenit într-un context în această cauză. (...) În contextul general al înregistrărilor este vehiculat şi numele domniei sale, în calitatea de preşedinte al României".

Mircea Băsescu afirmă că fratele său nu are nicio legătură cu cazul presupusului şantaj, iar atragerea sa în acest „scandal mediatic” nu are niciun suport real

Ulterior difuzării filmului la Antene, Mircea Băsescu a dat un comunicat de presă prin care neagă că ar fi luat mită de la familia lui Bercea Mondialu ca să intervină în justiţie pentru eliberarea acestuia. De asemenea, fratele preşedintelui afirmă că Traian Băsescu nu are nicio legătură cu cazul presupusului şantaj, iar atragerea sa în acest "scandal mediatic nu are niciun suport real".

"În primul rând semnalez faptul că atragerea Instituţiei Prezidenţiale şi a preşedintelui României în acest scandal mediatic nu are niciun suport real. Preşedintele României, Traian Băsescu, nu are niciun fel de legătură cu relaţia mea cu membrii familiei Anghel. Menţionarea numelui lui Traian Băsescu în dialogul purtat cu membrii familiei Anghel nu s-a făcut în sensul concluzionat în cuprinsul emisiunii de televiziune. Am menţionat că preşedintele ştie de cazul lui Anghel Sandu în condiţiile în care dosarul acestuia era foarte mediatizat la acel moment, situaţia sa fiind de notorietate. Este regretabil că se încearcă denigrarea Instituţiei Prezidenţiale în condiţiile în care preşedintele României, prin activitatea sa din ultimii ani, a încercat şi a reuşit să facă Justiţia să poată funcţiona în România", spune Mircea Băsescu în comunicatul citat de Mediafax.

Mircea Băsescu mai declară că secvenţele difuzate de Antena 3 sunt scoase din context şi puse în asemenea ordine în scopul de a da impresia că există o legătură de cauzalitate între discuţiile care privesc banii şi discuţiile referitoare la dosarul lui Anghel Sandu." şi că banii pe care i-a primit de la Florin Anghel sunt, de fapt, returnarea unui împrumut de către Marian Căpăţână membrilor familiei Anghel, returnare ce a avut loc în prezenţa mea, în biroul meu din Portul Constanţa.

Fratele preşedintelui afirmă că deşi familia lui Bercea Mondialu i-a cerut în repetate rânduri să intervină pentru eliberarea acestuia, el a refuzat, rezumându-se la a le recomanda acestora avocaţi buni.

Bercea Mondialu

În ceea ce-l priveşte pe Bercea Mondialu, pe numele său real Sandu Anghel, acesta va ieşi finalmente din închisoare, dar nu ca urmare a presupuselor intervenţii ale lui Traian Băsescu, ci pentru a fi audiat la DNA, după ce avocaţii familiei sale au depus o plângere împotriva lui Mircea Băsescu, care Mircea Băsescu, la rândul său a depus plângere împotriva lor.