Şantajul Mircea Băsescu. Avocatul familiei Bercea Mondialu a depus la DNA înregistrări „devastatoare”

Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu
Mircea Băsescu şi Bercea Mondialu (Captură Youtube)

Fiul lui Bercea Mondialu, Florin Anghel, acuzat de presupusa şantajare a lui Mircea Băsescu, fratelui preşedintelui Traian Băsescu, a depus vineri o plângere penală în care îl acuză pe acesta de trafic de influenţă, înşelăciune şi inducerea în eroare a organelor judiciare, informează Realitatea.net

Avocatul său, Pavel Abraham, a anunţat că a depus la DNA Constanţa şi înregistrări video şi audio cu Mircea Băsescu despre care el susţine că "vor schimba datele anchetei". Înainte de a intra în sediul DNA, avocatul a declarat că a primit acceptul familiei de a face publice aceste înregistrări, adăugând însă că pentru moment acestea vor fi predate doar procurorilor, nu şi presei.

"În viziunea noastră, ele vor reprezenta probe în acuzaţiile care s-au adus clientului nostru, Anghel Florin. Vor oferi informaţii şi elemente concrete de care se poate ţine cont pentru a forma convingerea organelor judiciare cu privire la acuzaţiile care i se aduc clientului nostru. Sunt înregistrări ambientale făcute de clientul meu. Sunt perfect legale", a declarat vineri avocatul Pavel Abraham.

Tot scandalul a ajuns în public la sfârşitul lunii mai, când fratele preşedintelui i-a denunţat la DNA pe ginerele şi fiica lui Bercea Mondialu', pentru şantaj. Rudele lui Sandu Anghel alias Mondialu', l-ar fi ameninţat pe fratele şefului statului că, dacă nu le plăteşte 280.000 de euro, vor face publice informaţii despre presupusa implicare sa în fapte de corupţie.

Drept urmare, Mircea Băsescu a depus un denunţ la DNA, iar procurorii au organizat un flagrant, în cadrul căruia l-au arestat pe ginerele lui Mondialu, Marius Constantin în timp ce primea 10 000 de euro. În consecinţă, instanţa a decis arestarea preventiv a acestuia pentru 30 de zile, sub acuzaţia de pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în stare de recidivă.

În acest caz mai sunt cercetate două persoane, respectiv Izaura Anghel (fiica lui Bercea Mondialu', aflat actualmente în închisoare pentru tentativă de omor) şi un minor în vârstă de 17 ani, cercetaţi, de semenea, pentru şantaj.

Joi, pe lista celor acuzaţi de şantaj s-a alătura un nou membru al familiei lui Bercea Mondialu, respectiv fiul acestuia, Florin Anghel, despre care anchetatorii susţin că l-ar fi sunat din închisoare pe Mircea Băsescu ameninţându-l că, dacă nu îşi retrage plângerea depusă pe numele ginerelui său, va da în vileag, prin intermediul presei, fapte compromiţătoare pentru persoana vătămată şi pentru familia acesteia, respectiv pretinsa ei implicare în săvârşirea unor infracţiuni de corupţie", se precizează în comunicatul DNA. Totodată, fiul lui Bercea avea pretenţia ca Mircea Băsescu să dea şi declaraţii de presă din care să reiasă că nu a fost de fapt şantajat, ceea ce ar fi dus la eliberarea lui Marius Constantin din arestat preventiv.

În prezent, Florin Anghel se afla în închisoare, unde executa o pedeapsă de cinci ani de detenţie dintr-un alt dosar. Acesta a afirmat că deţine înregistrări care atestă faptul că familia sa a negociat cu fratele preşedintelui suma de 600.000 de euro, bani pe care Mircea Băsescu i-ar fi primit în schimbul încercării de a-l scoate din închisoare pe tânăr. Acum, familia lui Bercea Mondialu susţine că, de fapt, tot ce au vrut a fost să recupereze acei bani de la Mircea Băsescu, dar nu a reuşit să recupereze decât o parte, acesta fiind motivul pentru care s-a ajuns la discuţii despre suma de 280.000 de euro.

Avocatul Pavel Avram a precizat că a depus la DNA Constanţa două înregistrări în care apare şi Mircea Băsescu, dar a refuzat să dea detalii concrete cu privire la ce anume conţin, deşi anterior, în cadrul unui interviu, le cataloga drept „devastatoare”.

"Este vorba despre două înregistrări, audio şi video în care apar aspecte legate de această cauză şi care, în viziunea noastră, contracarează ceea ce s-a spus în parte până acum. Apar persoanele la care s-a făcut referire. (...) În discuţie este implicat şi domnia sa (Mircea Băsescu - n.r.) dar ce spune nu putem preciza. Eu zic să lăsăm anchetatorii să evalueze probele şi după aceea sunt convins că veţi vedea şi consecinţe practice, pe care dânşii le vor lua potrivit legii. Sunt implicate persoanele care deja au devenit publice. Actorii principali sunt cei reprezentaţi de familia domnului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, şi a domnului Mircea Băsescu, cu cei cu care, într-o formă sau alta, domnia sa a colaborat”, a spus Pavel Abraham la ieşirea din sediul DNA.

Avocatul familiei Anghel susţine că înregistrările sunt, în opinia lui, "foarte compromiţătoare", adăugând că apare chiar şi numele preşedintelui Traian Băsescu.

"Din datele pe care le am, dar nu sunt expert ca să ştiu în mod cert, sunt făcute în 20 şi 26 februarie 2012, sau 2013. Cu siguranţă nu sunt din acest an. Dar nu sunt expert, v-am spus. Anchetatorii urmează să verifice dacă sunt autentice. (...) S-ar părea, din ce a promis Florin Anghel, că ar mai exista asemenea înregistrări. Eu nu pot să mă pronunţ. Ce mi-a prezentat şi a fost de acord să le difuzez, le-am difuzat. Parchetului, bineînţeles. (...) Sunt probe foarte compromiţătoare, asta-i părerea mea. Domnia sa (preşedintele Traian Băsescu - n.r.) nu a fost prezent niciodată la asemenea discuţii, dar numele poate că a fost pomenit într-un context în această cauză. (...) În contextul general al înregistrărilor este vehiculat şi numele domniei sale, în calitatea de preşedinte al României", a declarat Pavel Abraham.

Florin Anghel îl acuză pe Mircea Băsescu de trafic de influenţă, înşelăciune şi inducerea în eroare a organelor judiciare. "Acesta este punctul nostru de vedere, al apărării. Cei care vor decide vor fi în final magistraţii, iar până atunci, dacă îşi vor însuşi punctul nostru de vedere, şi vor achiesa la el procurorii anticorupţie, deoarece faptele sunt de competenţa domniilor lor în mod cert. (...) Cred că sunt oameni competenţi (procurorii anticorupţie - n.r.), au făcut dovada acestui lucru. Sigur vor evalua corect probele şi nu mă îndoiesc că se vor face propuneri. Dacă apărarea va avea credibilitate atunci vor fi soluţii care vor crea probleme foarte mari, cu rezonanţă puternică”, a declarat avocatul acestuia.

Abraham a adăugat că doar Florin Anghel a făcut plângere împotriva lui Mircea Băsescu, nu şi cumnatul său, dar, este de părere că înregistrările ar putea să contracareze acuzele ce i se aduc acestuia.

"În cazul domnului Marius Constantin avem intenţia să depunem o cerere pentru înlocuirea măsurii (de arest preventiv - n.r.) cu una mai puţin constrângătoare, mai uşoară, respectiv a arestului la domiciliu sau controlului judiciar", a precizat acesta.