Polonia cere NATO să răspundă acţiunilor militare ruse din zona Baltică


Ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak.
Ministrul polonez al apărării, Tomasz Siemoniak. (Captură Foto)

Polonia se aşteaptă ca alianţa nord atlantică să îşi intensifice exerciţiile militare din zona Mării Baltice după ce a fost observată luna trecută o creştere a activităţii navelor şi avioanelor de luptă ruseşti în acea zonă, a declarat ministrul polonez al apărării Tomasz Siemoniak.

“Ceea ce s-a întâmplat în decembrie a fost într-adevăr fără precedent. Dorim ca Marea Baltică să fie luată în considerare mult mult mult şi cred că, în termeni ai exerciţiilor militare planificate de NATO, va exista o astfel de reacţie”, a spus Siemoniak, într-un interviu desfăşurat luni, dar care a fost publicat de minister doar joi.

Alianţa atlantică a crescut deja frecvenţa patrulelor aeriene în regiune, ca parte a unei renaşteri a tensiunilor Războiului Rece ce au fost declanşate de anexarea Crimeei de către Rusia şi de rolul Moscovei în conflictul ucrainean.

Siemoniak a declarat că Moscova nu are o strategie de ieşire şi că NATO şi Uniunea Europeană, care a impus alături de SUA o serie de sancţiuni dure asupra Rusiei, ar trebui să se pregătească pentru un conflict care va dura câţiva ani.

“Nu ar trebui să discutăm despre ridicarea sancţiunilor prea curând”, a afirmat acesta adăugând că sancţiunile sunt cea mai eficientă unealtă avută la dispoziţia Vestului.

Guvernul francez a blocat în luna noiembrie un contract pentru livrarea a doua nave de luptă Mistral către Rusia după ce a fost presat de aliaţii din NATO.

Întrebat dacă companiile cu sediul în Franţa, precum Airbus şi Thales, ar putea fi afectate în timp ce încearcă să obţină contracte în programul polonez în valoare de 41 de miliarde de dolari pentru modernizarea armatei, Siemoniak a spus: “Mă bazez că decizia Franţei [de a nu livra navele] va fi permanentă, aşadar problema a fost rezolvată. Se pare că Rusia a acceptat de asemenea acest lucru.”

Siemoniak a negat faptul că raportul Senatului american, care în luna decembrie a susţinut că Polonia a permis CIA să organizeze centre secrete de detenţie pe solul polonez, a afectat relaţia dintre cei doi aliaţi.

Totuşi, unii oficiali polonezi şi-au exprimat dezamăgirea faţă de faptul că versiunea publicată a raportului conţinea suficiente detalii pentru a implica Polonia, crescând riscurile pentru eventuale atacuri retaliatorii.