Polonia creează o brigadă militară împreună cu Ucraina şi Lituania

Exerciţiile militare Rapid Trident organizate de NATO în Ucraina, 15 septembrie 2014.
Exerciţiile militare Rapid Trident organizate de NATO în Ucraina, 15 septembrie 2014. (Facebook - Rapid Trident 2014)

Polonia va crea o unitate militară împreună cu Ucraina şi Lituania care va avea sediul în oraşul estic polonez Lublin, a comunicat joi Varşovia.

Brigada va conţine soldaţi ucraineni, polonezi şi lituanieni ce vor fi localizaţi în ţările lor, dar vor fi coordonaţi din Lublin.

Proiectul are ca scop formarea unei brigăzi care să poată lua parte la operaţiunile de păstrare a păcii ale NATO, cât şi la crearea unei baze pentru construcţia unui grup de luptă al NATO, în cazul în care se va adopta această decizie pe viitor.

Documentul iniţial a fost dezvăluit în 2009 şi avea ca scop crearea unei unităţi militare comune care să contribuie la întărirea securităţii şi stabilităţii euro-atlantice.

Acordul a fost semnat vineri, la Varşovia, în prezenţa miniştrilor Apărării din cele trei ţări şi a preşedintelui polonez, Bronislaw Komorowski.

Anunţată pe fondul conflictelor dintre Rusia şi Ucraina, care au început în luna martie cu anexarea peninsulei Crimeea, măsura survine după ce Alianţa Nord Atlantică a decis, la summitul de pe 4-5 septembrie din Ţara Galilor, formarea unei Forţe de Reacţie Rapidă care să răspundă ameninţărilor de securitate din Europa de Est.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe