O echipă BBC a fost atacată în Rusia

Logo-ul companiei BBC
Logo-ul companiei BBC (Oli Scarff / Getty Images)

O echipă BBC a fost atacată în oraşul rus sudic Astrahan.

Jurnaliştii BBC s-au dus să investigheze rapoartele despre un soldat rus ucis în apropierea graniţei cu Ucraina. Cameramanul echipei a fost bătut iar camera sa a fost distrusă în timpul atacului. Materialul înregistrat le-a fost luat şi a fost şters în timp ce echipa era reţinută la sediul de poliţie local.

În urma incidentului, BBC a depus o plângere oficială împotriva Rusiei şi a cerut începerea unei investigaţii. Autorităţile din Astrahan au lansat un caz penal privind atacul, relatează Interfax.

Cardurile de memorie au fost şterse

Echipa ieşea dintr-o cafenea când cel puţin trei indivizi agresivi s-au apropiat de maşina lor, confruntându-i şi atacându-i, a declarat corespondentul BBC din Moscova, Steve Rosenberg.

Folosind violenţa fizică, indivizii au capturat camera, au distrus-o lovind-o de beton, şi apoi au fugit cu o maşină. În timpul conflictului cameramanul BBC a fost dărâmat la sol şi bătut. Echipa este în siguranţă acum şi se află la Moscova.

În urma atacului, echipa a petrecut peste patru ore sub anchetă la secţia de poliţie locală. În acest timp, echipamentul de înregistrare a fost analizat şi modificat, a precizat corespondentul BBC.

Hard drive-ul computerului principal cât şi mai multe carduri de memorie conţinând materiale video au fost şterse.

Şeful biroului de presă al ministerului de Interne din regiunea Astrahan, Petr Rusanov, a declarat că poliţia a lansat ”un caz penal” după ce a primit raportul despre un atac asupra unui cameraman care a fost ”bătut şi jefuit de persoane neidentificate”, potrivit Interfax.

BBC a comunicat că denunţă actul de violenţă, pe care l-a descris drept ”o parte dintr-o încercare coordonată de a opri jurnaliştii de ştiri acreditaţi să raporteze o ştire legitimă”.

BBC a cerut autorităţilor ruse că condamne atacul şi să lanseze o ”investigaţie amănunţită”.

Un oficial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a declarat că atacul este ”total inacceptabil”.

”Ceea ce vedem este un semn clar de hărţuire a presei libere din Rusia”, a declarat reprezentat OSCE pe libertatea presei, Dunja Mijatovic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe