Reacţia lui Ponta la răspunsul Moscovei: Dacă mă critică Rusia, nu e de rău

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Primul ministru Victor Ponta a afirmat că se va pronunţa la Guvern în legătură cu reacţia Ministerului rus de Externe privind declaraţiile sale făcute la Alba Iulia, menţionând, totodată, că dacă este criticat de Rusia, "nu e de rău".

La întrebarea jurnaliştilor pusă înainte de şedinţa de guvern de la Palatul Victoria în legătură cu reacţia Ministerului de Externe al Rusiei la declaraţiile sale făcute la Alba Iulia, Ponta a afirmat că va vorbi la Guvern pe această temă.

Ulterior, premierul a declarat că se bucură când este criticat de Moscova pentru că îşi doreşte ca Republica Moldova să intre în Uniunea Europeană, subliniind că "reunirea" României cu Moldova în cadrul UE reprezintă un obiectiv strategic pentru Guvernele de la Bucureşti şi Chişinău.

"Mă bucur când sunt criticat de la Moscova pentru faptul că-mi doresc alături de prim-ministrul Iurie Leancă ca Moldova să fie în Uniunea Europeană până în 2018-2019. Poate că e un obiectiv prea ambiţios, dar, dacă nu ai obiective ambiţioase, nu le atingi. Cred că reunirea României cu Moldova în cadrul Uniunii Europene, nu în alt fel, e un obiectiv strategic pentru Guvernul pro-european de la Chişinău şi pentru Guvernul României şi pentru toţi cei care văd un viitor pro-european pentru Republica Moldova", a afirmat Ponta, la începutul şedinţei săptămânale a Executivului.

Pe 12 septembrie, aflat în plină campanie electorală, premierul Victor Ponta a ţinut un discurs în faţa Congresului PSD reunit la Alba Iulia în cadrul căruia şi-a luat angajamentul şi a făcut un apel la români să facă pentru a doua oară marea unire a României, însă nu a făcut referire la o eventuală unire cu Republica Moldova cum au sugerat ruşii.

Ministerul rus de Externe a catalogat aceste afirmaţii drept "iresponsabile" şi "inacceptabile" şi a solicitat o reacţie din partea Uniunii Europene, reiese dintr-un comunicat oficial citat de site-ul agenţiei Itar-Tass.

"Rusia este preocupată de afirmaţiile premierului Victor Ponta privind viitorul Republicii Moldova, făcute la o întâlnire cu activişti ai Partidului Social-Democrat, la Alba Iulia. După cum reiese din apelurile clare făcute de candidatul în scrutinul prezidenţial din România în sensul realizării "celei de-a doua mari uniri" până în 2018, unele cercuri politice de la Bucureşti continuă să elaboreze planuri de anexare a unui stat vecin suveran. Rusia consideră iresponsabile şi inacceptabile declaraţii de acest fel făcute din afară, în contextul campaniei electorale din Republica Moldova", precizează Ministerul rus de Externe.

"Aşteptăm ca autorităţile de la Chişinău să analizeze în mod adecvat aceste declaraţii. Sperăm, de asemenea, că va exista o reacţie corespunzătoare din partea Bruxellesului şi a capitalelor statelor europene", se mai adaugă în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne