Ioana Petrescu: „Eu nu cred că este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă"

Ioana Petrescu, Ministru de Finanţe
Ioana Petrescu, Ministru de Finanţe (Loredana Diacu/Epoch Times)

Prezentă marţi la dezbaterea moţiunii simple a ACL intitulată „Ministerul MTO-minciună, taxare, oprirea economiei”, ministrul Finanţelor Ioana Petrescu a declarat în plenul Camerei că nu crede că este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă. Treaba guvernului, în viziunea ministrului Petrescu, "supranumită" MTO, este să creeze un cadru stimulativ pentru afaceri.

„Eu nu cred că este treaba Guvernului să creeze locuri de muncă. Eu cred că treaba noastră este să creăm un cadru stimulativ, un mediu de afaceri propice pentru crearea de locuri de muncă şi încurajarea ocupării în mediul privat. Iar Guvernul din care fac parte face exact acest lucru”, a declarat Ioana Petrescu, citată de Mediafax, precizând că scutirea pe profitul reinvestit şi reducerea CAS vor avea un efect benefic asupra creşterii locurilor de muncă.

„Ambele măsuri privind reducerea poverii fiscale pe muncă şi scutirea de la plată a profitului reinvestit vor avea impact benefic asupra creării de noi locuri muncă, încurajarea angajărilor, oficializării angajărilor din economia nedeclarată sau subdeclarată”, a mai afirmat Petrescu.

Reamintim că în urmă cu mai puţin de o săptămână Eurostatul a publicat noi statistici din care rezultă că România a înregistrat, în cel de al doilea semestru a lui 2014, cea mai mare scădere a numărului de angajaţi din toată UE. Cu puţin timp înainte de această veste, forul european anunţase că ţara noastră (unde, în viziunea Guvernului Ponta, economia duduie) a intrat în recesiune tehnică, având cea mai abruptă scădere a PIB-ului din toate cele 28 de ţări membre UE.

Tot conform cifrelor, de această dată ale Consiliului Investitorilor Străini, evaziunea atinge peste 16% din PIB iar investitorii străini se plâng că Guvernul (a cărui treabă nu e să creeze locuri de muncă ci un cadru stimulativ pentru ei) dă ordonanţă de urgenţă după ordonanţă de urgenţă, făcând mediul de afaceri total nepredictibil şi neprietenos.

În ceea ce priveşte reducerea CAS, despre care miniştrii cabinetului Ponta susţin că va aduce nebănuite beneficii pentru economie, reamintim că Guvernul nu a putut demonstra cu cifre că acesta măsură e sustenabilă altfel decât prin noi impozite şi taxe.

În plus, deşi conform Guvernului, mediul de afaceri ar aştepta reducerea CAS, se pare că în realitate lucrurile nu stau chiar aşa, afaceriştii din România nefiind deloc dornici de reduceri de taxe dacă acestea presupun o creştere a poverii fiscale în viitor.

"Degeaba micşorăm taxele azi dacă trebuie mărite în viitor", declara Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (CIS), care a participat, la Palatul Cotroceni, la consultările oamenilor de afaceri cu preşedintele Traian Băsescu.

Preşedintele CIS nu a omis să adauge că oamenii de afaceri doresc pe viitor să evite măsuri de genul majorării accizei pe combustibil sau al taxei pe stâlp, "introdusă fără prea multă consultare".