Sezon electoral. Amnistia fiscală şi reducerea CAS, adoptate de deputaţi

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Considerate de mulţi cadouri electorale, proiectele de lege care vizau amnistia fiscală pentru bugetari, mame şi pensionari, precum şi reducerea CAS la 5%, au fost adoptate marţi de Camera Deputaţilor, acestea urmând să fie trimise spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu.

Deputaţii au aprobat amnistia prin care pensionarii, mamele şi bugetarii sunt scutiţi de la restituirea unor sume către bugetul de stat, ca urmare a faptului că au încasat venituri de natură salarială constatate a fi nelegale prin rapoartele Curţii de Conturi sau alte instituţii de control, ca urmare a unor erori comise de funcţionari publici.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 315 voturi pentru, 6 abţineri şi un vot împotrivă.

„Nu este o soluţie să mergem pe amnistierea pe bandă rulantă. Dacă nu ar fi campanie, aţi mai amnistia?”, a întrebat retoric deputatul PDL Tinel Gheorghe în cadrul dezbaterii de luni.

„Trăim în era Victor Ponta - amnistie. În fiecare zi Guvernul Victor Ponta vrea să amnistieze câte o categorie de personal”, a declarat la rândul său deputatul PNL Cristina Pocora.

Deşi membrii din PDL şi PNL au criticat proiectul, ambele partide l-au susţinut.

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat şi reducerea CAS cu 5% la angajator. PSD-ul a decalat cu o lună aplicarea acestei măsuri, deşi aceasta trebuia să se aplice începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2014. Prin aplicarea amendamentului social-democraţilor, legea va produce efecte la începutul lunii noiembrie, potrivit B1 Tv.

Reamintim că la sfârşitul lunii iulie, preşedintele Traian Băsescu a trimis Parlamentului legea pentru reexaminare. Şeful statului a solicitat precizarea surselor de finanţare pentru reducerea CAS, surse pe care nici premierul Victor Ponta şi nici ministrul de Finanţe Ioana Petrescu nu au putut să i le precizeze cu ocazia discuţiei de la Cotroceni în cadrul căreia s-a discutat despre celebrul MTO.

Ulterior, Ioana Petrescu a prezentat potenţialele surse de venit care ar putea compensa deficitul bugetar cauzat de scăderea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator. Ministrul a explicat că măsura reducerii CAS se va compensa prin însăşi... reducerea CAS.

Practic, Ioana Petrescu presupune că banii rămaşi la companii se vor întoarce la buget fie sub formă de investiţii, fie în urma unor noi angajări, a susţinut Ioana Petrescu. Mai mult, scăderea evaziunii fiscale cu minim 25% (considerată de ministru un scenariu pesimist) ar anula efectele negative ale scăderii CAS, a mai afirmat Petrescu.