Dragnea, reticent cu demersul lui Tăriceanu: Trebuie să vedem dacă nu tulburăm mai mult apele şi îl ajutăm pe Băsescu

Liviu Dragnea, viceprim-ministru
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)

Preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat, luni seară, că nu vede niciun câştig politic din acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu iniţiată de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ba, mai mult, un astfel de demers implică riscul ca suspendarea să tulbure şi mai mult apele şi să îl ajute pe Traian Băsescu.

"Trebuie să ne gândim cu toţii la o variantă - nu e imposibilă - s-ar putea Curtea Constituţională, aşa cum s-a mai întâmplat, la o solicitare a lui Traian Băsescu, dacă referendumul nu va trece, pentru că e foarte greu să treacă cu actuala legislaţie, adică să fie prezenţi zece milioane şi ceva la vot, să ne trezim după ce pică şi referendumul ăsta, indiferent când va fi, pe 2, pe 16, să facă Traian Băsescu cerere la Curte să spună că el a fost suspendat vreo trei luni de zile prin 2012, încă o lună acum, şi să ne trezim că împărţim mărţişoare prin ţară cu Băsescu la Cotroceni, cu Ponta ales preşedinte şi care o să stea pe tuşă. Eu nu văd niciun câştig politic. Trebuie să vedem dacă nu tulburăm mai mult apele şi îl ajutăm pe Traian Băsescu", a declarat liviu Dragnea la TVR, potrivit Mediafax.

Vicepremierul a mai susţinut că nici el şi nici PSD nu erau la curent cu planurile preşedintelui PLR şi că a aflat de demersul oficial al acestuia privind suspendarea şefului statului de la televizor. "Azi nu am vorbit cu domnul Tăriceanu. Aş fi fost bucuros să aflu înainte de acest demers, nu de la televizor, ca şi tot partidul", a precizat Dragnea.

Liderul PSD a subliniat că deşi este, "prin definiţie", un suporter al suspendării lui Traian Băsescu, chestiunea trebuie tratată raţional şi trebuie analizat pragmatic cui foloseşte o nouă suspendare.

Răspunsul emoţional ar fi instantaneu "Da", numai că trebuie să avem o abordare raţională, pragmatică. Trebuie să vedem dacă o nouă procedură de suspendare e utilă poporului român, în primul rând. Nu ştiu dacă acest demers e benefic românilor, nu ştiu dacă e benefic ca Traian Băsescu să redevină actor cu mâinile libere în campania electorală", a mai declarat Liviu Dragnea.

Totodată, vicepremierul a avertizat că românii ar putea să aibă temeri să vină la nişte alegeri cuplate cu un referendum de demitere a preşedintelui, pentru că atunci când aud de referendum s-ar gândi instantaneu la procurori.

"N-am discutat în partid iniţiativa. Personal, nu realizez cât de benefică este pentru conjunctura generală. (...) Când vorbim despre o suspendare, o să trebuiască să chemăm lumea la vot la referendum. N-aş vrea să riscăm să apară o reţinere pentru populaţie să apară la vot. Pe de altă parte, mulţi oameni întreabă de ce mai facem asta dacă pleacă oricum. Cu actuala legislaţie îmi vine foarte greu să cred că se va putea realiza cvorumul necesar pentru referendum. Nu ştiu cine e interesat să redevină Băsescu actor în campania electorală. Îmi doresc ca în campanie să discutăm despre proiecte de ţară, şi parcă n-aş prea vrea să discutăm 'Uite Băsescu, nu e Băsescu'. Deocamdată sunt contra-argmente pe care le-am gândit eu într-o zi", a subliniat Dragnea.