Marian Oprişan se dă persecutat politic: "DNA funcţionează după principiul NKVD"

Marian Oprişan
Marian Oprişan (Epoch Times România)

Judecat pentru corupţie în dosarul "Căprioara" de peste 8 ani de zile, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, pesedistul Marian Oprişan, se plânge că Direcţia Naţională Anticorupţie se comportă ca NKVD-ul şi îl persecută politic, urmând principiul "nu există persoane nevinovate, există persoane de care nu ne-am ocupat suficient".

Preşedintele CJ Vrancea a fost trimis în judecată în 2006, acuzat de abuz în serviciu, folosirea banilor în alte scopuri decât cele declarate, fals şi uz de fals, pentru achiziţionarea în condiţii ce nu respectau legea a Complexului Turistic "Căprioara", pentru nereguli în alte finanţări şi „reabilitarea” doar pe hârtie a unor drumuri din Vrancea, de către firme de casă care au încasat bani de la Consiliul Judeţean pentru lucrări unde nu au turnat nici măcar o găleată de asfalt. Prejudiciul creat Ministerului Transporturilor este de circa 1,5 milioane de euro, cel creat bugetului CJ Vrancea se ridică la aproximativ 600.000 de euro, iar cel creat în dauna Guvernului ajunge la circa 75.000 de euro.

Într-o notă trimisă vineri Parlamentului României, Consiliului Superior al Magistraturii, ministrului Justiţiei, procurorului general al României, Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi Comisiei Europene, Oprişan atrage atenţia asupra presupuselor abuzuri ale DNA, care a cerut din nou strămutarea dosarului său „politic”.

"În ce ţară trăim? DNA vrea a treia strămutare în acest dosar. În urmă cu aproximativ două luni de zile, DNA acuza faptul că procesul politic în care am fost inculpat şi care se judecă la Judecătoria Cluj ar fi tergiversat. Astăzi vreau să informez opinia publică că, prin faptele sale, DNA nu numai că face presiuni asupra magistraţilor care judecă acest dosar, ci şi dezinformează", a declarat Oprişan în cadrul unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat, la începutul lunii iunie, Consiliului Superior al Magistraturii să sancţioneze posibilele abateri disciplinare ale magistraţilor din cadrul judecătoriei Cluj-Napoca care se ocupă de dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Vrancea, pe motiv că dosarul nu a fost soluţionat de peste 8 ani de zile.

DNA a decis să solicite strămutarea dosarului argumentând că "au fost acordate termene nenumărate pentru audierea martorilor". Cerea a fost depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ar urma să se judece la Curtea de Apel Cluj pe 8 septembrie.

Şeful CJ Vrancea afirma că, de fapt, DNA ar fi cea care tergiversează dosarul, în contextual în care a făcut nu mai puţin de patru cereri de strămutare, ultima fiind făcută pe 26 august 2014.

"Pentru DNA nu au fost buni judecătorii de pe raza judeţului Vrancea, nici cei de pe raza judeţelor Brăila şi Galaţi. Acum iată că nu mai sunt buni nici judecătorii de pe raza judeţului Cluj. În data de 21 august 2014 procurorii DNA au cerut recuzarea judecătorului de la Judecătoria Cluj şi, după ce cererea acestora a fost respinsă, au solicitat strămutarea dosarului", a argumentat Oprişan.

De vină ar fi Băsescu

Preşedintele CJ Vrancea susţine că se îndoieşte că toate aceste cereri formulate de DNA au fost făcute în interesul aflării adevărului, ci presupune că, mai degrabă, procurorii au pe lista lor lideri politici care trebuie condamnaţi cu orice preţ".

"DNA este o instituţie necesară în România dar, pentru ca justiţia să fie cu adevărat independentă, procurorii trebuie să înceteze să îi hărţuiască pe magistraţii judecători, garanţii statului de drept. Atunci când DNA nu încetează aceste practici ar trebui să intervină CSM. Am solicitat public CSM să pună capăt presiunilor DNA la adresa magistraţilor judecători dar, până în prezent, nu am văzut nici o reacţie a acestei instituţii", a subliniat Oprişan.

Baronul de Vrancea a reamintit că, înainte ca procurorii să îi instrumenteze dosarul, preşedintele Traian Băsescu afirma că "Starea de urgenţă a lui Marian Oprişan este la DNA”.

"Astăzi, aceeaşi DNA pare să îşi aducă aminte din nou de 'starea de urgenţă' anunţată de preşedintele României şi să facă tot posibilul pentru ca dosarul politic în care sunt inculpat să ajungă 'acolo unde trebuie'. Interesul meu este acela de a-mi demonstra nevinovăţia, dar toate acţiunile DNA din ultimele luni probează faptul că funcţionează după principiul NKVD conform căruia 'nu există persoane nevinovate, există persoane de care nu ne-am ocupat suficient'", a mai precizat Oprişan.

Cum se vede dosarul din perspectiva DNA

Dosarul de corupţie al lui Oprişan a avut un parcurs spectaculos din iunie 2006, de când acesta a fost trimis în judecată de procurorii DNA. După 18 termene la judecătoria Focşani, dosarul a fost strămutat la Tribunalul Cluj, după alte 10 termene a ajuns la Judecătoria Cluj, ca mai apoi să ajungă la Curtea Supremă, de unde s-a întors la Judecătoria Focşani şi apoi din nou la Judecătoria Cluj, iar în tot acest interval nu a fost începută cercetarea judecătorească. Astfel că, din 2010, dosarul lui Oprişan se află la judecătoria Cluj-Napoca, unde până acum au fost acordate peste 30 de termene.

"Sub acest aspect, în cele 24 de termene (în perioada 16.06.2011 - 22.05.2014) s-a amânat cauza numai pentru audiere de martori, deci în total 1.071 de zile. Având în vedere faptul că prin rechizitoriu au fost citaţi 72 de martori rezultă că în 25 de termene, pe parcursul a 4 ani, s-au audiat 2,8 martori/termen. Subliniem de asemenea faptul că, de la un termen la altul, pe parcursul celor 4 ani de când dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, însumând 1.263 zile, s-au acordat termene de la 49 zile, 56 zile şi chiar de 105 zile de amânare de la un termen la altul, pentru audierea celor 72 martori. Aşa fiind, pe parcursul celor 1.263 zile, judecătorul fondului nu a dispus nicio măsură pentru a judeca cu celeritate, deşi cunoaşte că dosarul cauzei este de peste 8 ani pe rolul instanţelor de judecată, iar din cei 8 ani, de 4 ani se află pe rolul acestei instanţe", reiese din sesizarea Codruţei Kovesi de la începutul lunii iunie.

Practic, în 1.000 de zile au fost audiaţi doar 72 de martori, astfel că procurorul-şef al DNA a solicitat inspecţiei să verifice de ce se dau termene de judecată şi de peste 100 de zile. În opinia acesteia, magistraţii care trenează dosarele ar trebui sancţionaţi, indiferent că sunt procurori sau judecători. "Am avut şi procurori la care s-au prescris dosarele, unii au răspuns disciplinar, alţii au dosare penale".

În sesizarea DNA transmisă CSM se solicită efectuarea de verificări pentru că există indicii rezonabile pentru antrenarea încălcării duratei rezonabile a soluţionării cauzei.

"Invocăm sub acest aspect al duratei rezonabile jurisprudenţa Inspecţiei Judiciare. Se observă aşadar că judecătorul instanţei de fond de la Judecătoria Cluj-Napoca este exponentul judecării unei cauze fără a avea în vedere cerinţele de celeritate, durata rezonabilă a procedurii, considerându-le, probabil, chestiuni facultative în economia dosarului pe care a fost investit să-l judece. Un asemenea mod de aplicarea a dispoziţiilor legale referitoare la durata rezonabilă a unei proceduri judiciare sunt profund străine spiritului ce se degaja din scopul, condiţiile generale de desfăşurare a judecăţii unei cauze şi denotă încălcarea normelor de procedură şi încălcarea dreptului la judecarea cauzei într-un termen rezonabil", se subliniază în documentul citat.

În acest context, DNA trage concluzia că de la data de 2.12.2010 până la data de 22.05.2014 (la această dată fiind acordat termen pentru 10.07.2014), rezultă indicii conform cărora judecătorul fondului din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca a acordat 29 termene (din care 3 pentru pregătirea apărării, depunere de documente, 24 de termene pentru audieri de martori, alte amânări), toate pentru considerente legate de apărare, audiere de martori şi nu pentru considerente de complexitate a cauzei, astfel încât se impune efectuarea de verificări sub aspectul tergiversării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne