Băsescu, despre suspendare: îl rog pe Călin Constantin Popescu Tăriceanu, "inimă zburdalnică", să citească Constituţia

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu a comentat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, "subiectul zilei", respectiv demersurile iniţiate de şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în vederea suspendării sale din funcţie.

"Eu aş vrea să-l rog pe Călin Anton Constantin Popescu Tăriceanu să citească Constituţia. Nu poate planifica votul pe 23 septembrie şi referendumul pe 2 noiembrie. Se precizează clar că preşedintele poate fi suspendat pentru o perioadă de maxim 30 de zile. Deci, rugămintea mea la Călin Constantin Popescu Tăriceanu "inimă zburdalnică" e să citească Constituţia ca să nu se mai facă de râs", a demonetizat preşedintele eforturile şefului Senatului de a îl supenda.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că va demara discuţiile privind cererea de suspendare a preşedintelui în cadrul grupurilor parlamentare. Fostul premier, candidat la preşedinţie, a ţinut să adauge că prin demiterea lui Băsescu nu urmăreşte să fie preşedinte interimar - art. 98 din Constituţia României, republicată, prevede ca Preşedintele Senatului asigură interimatul funcţiei de Preşedinte al Românie - ci va "ceda" această poziţie preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

Tăriceanu a avansat şi un calendar al demiterii preşedintelui, anticipând că pe 23 septembrie va avea loc votul Parlamentului în plenul reunit pe baza cererii sale, urmând ca pe 2 noiembrie, simultan cu primul tur al prezidenţialelor, să aibă loc şi un referendum.

Demersul lui Tăriceanu este considerat unul eminamente electoral, în folosul lui Ponta, nefiind luat în serios nici măcar de UDMR, partid aflat încă la guvernare alături de PSD. Liderii maghiarilor au declarat că nu vor susţine demersul lui Tăriceanu, nu vor da nici semnături pentru a iniţia procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi nici nu vor vota în Parlament.