Lovitură dură pentru liberali. Iohannis, ales ilegal la şefia PNL

Klaus Iohannis, preşedintele PNL
Klaus Iohannis, preşedintele PNL (Epoch Times România)

Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, să nu înregistreze modificările statutului PNL adoptate la Congresul din 28 iunie, pe motiv că sunt ilegale, astfel că toată conducerea liberalilor, în frunte cu preşedintele partidului Klaus Iohannis, a fost respinsă. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel, potrivit B1.ro

Modificările aduse Statutului PNL au fost contestate pe 8 iulie de edilul din Pucioasa, Dănuţ Bădău, acesta solicitând instanţei anularea Congresului ordinar al PNL din 28 iunie, precum şi a tuturor actelor emise cu această ocazie.

Bădău susţine că trebuia mai întâi să fie aprobat noul stat al PNL de către instanţă şi de-abia ulterior să fie organizate alegeri pentru conducerea partidului. În cadrul contestaţiei, edilul a contestat şi derogarea de vechime primită de Iohannis, susţinând totodată că Iohannis nu ar fi membru al niciunei filiale PNL.

Magistraţii au invalidat astfel alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al PNL, pe motiv că acesta nu avea destulă vechime în partid pentru a fi ales.

Liberalii au votat atunci o derogare prin intermediul căreia i s-a oferit posibilitatea lui Klaus Iohannis de a candida la şefia partidului deşi nu avea vechimea necesară. Iohannis ar fi avut nevoie de o vechime în partid de minim 2 ani pentru a fi ales în funcţia de preşedinte. Acesta s-a înscris în PNL în februarie 2013. Mai mult decât atât, instanţa a respins alegerea întregii conduceri a partidului, la Congresul din 27-28 iunie.

"Congresul PNL din 28-29 iunie s-a desfăşurat perfect legal. A existat un statut care respectă legea. În ceea ce priveşte candidatura lui Klaus Iohannis, acesta a primit derogare de vechime cu un vot dat în unanimitate, chiar cu aplauze frenetice. (...) Aştept să văd decizia oficială, motivarea deciziei şi, în funcţie de astea, vom lua toate deciziile care se impun. Şi în cazul în care instanţa decide să nu accepte Congresul democratic al PNL, înaintea Congresului era o conducere interimară al cărui preşedinte era tot Iohannis. Dacă instanţa va decide ceva ilogic şi nelegal, preşedintele PNL este tot Klaus Iohannis. Nu poate să fie suspendat din funcţie", a declarat, la Realitatea TV, vicepreşedintele PNL Ludovic Orban.

"Tribunalul a spus că admite în parte cererea de înregistrare a congresului din 27 iulie. Nu există niciun fel de problemă cu privire la legalitatea conducerii. Avem o precizare a tribunalului în care se admite cererea de intervenţie a lui Dănuţ Bădău, motiv pentru care cererea PNL privitoare la anmite modificări aduse statutului PNL a fost respinsă. Nu pot sa va comunic ce anume din modificări la statut au constituit motivul respingerii", a declarat şi Alina Gorghiu, purtător de cuvânt al PNL, la Realitatea TV.

Reacţia oficială a PNL

PNL a transmis luni, în cadrul unui comunicat de presă, că nu există niciun fel de problemă cu privire la legitimitatea şi legalitatea noii conduceri a PNL şi că hotărârea Tribunalului Bucureşti nu afectează candidatura la prezidenţiale a lui Iohannis.

"În urma informaţiilor vehiculate în presă, referitoare la decizia Tribunalului Bucureşti, privind înregistrarea deciziilor Congresului PNL din 27-28 iunie a.c., Departamentul de Analiză Politică şi Comunicare al PNL face următoarele precizări: Din minuta redactată de Tribunal, reiese foarte clar că nu există niciun fel de obiecţiuni din partea completului, care a judecat acest dosar, în ceea ce priveşte alegerea noii conduceri a partidului. Instanţa a dispus ca toate documentele referitoare la alegerea conducerii PNL să fie înregistrate în Registrul partidelor politice. Nu există niciun fel de problemă cu privire la legitimitatea şi legalitatea noii conduceri a PNL", reiese din comunicatul PNL.

Potrivit liberalilor, candidatura lui Iohannis nu va fi afectată de hotărârea Tribunalului Bucureşti, în contextul în care, ACL l-a desemnat pe domnul Iohannis candidat la preşedinţie, în urma unei decizii politice, care nu a avut la bază calitatea sa formală de preşedinte al PNL.

"În ceea ce priveşte noul Statut al PNL, aşteptăm motivarea deciziei pentru a vedea care sunt modificările respinse de instanţă, urmând ca apoi, în termenul legal de cinci zile, să atacăm hotărârea completului de judecată. Acestea sunt chestiuni formale, juridice, care vor fi rezolvate. Chiar şi în cazul în care decizia Curţii de Apel va menţine obiecţiile la Statut formulate de Tribunal, singura consecinţă este că partidul va funcţiona fără să mai ţină cont de acele dispoziţii declarate neconforme.Reamintim că, în ceea ce priveşte candidatura domnului Klaus Iohannis la şefia PNL, acesta a fost ales preşedinte al PNL cu susţinerea unei largi majorităţi a delegaţilor la Congres. Aceasta este o realitate politică necontestată şi necontestabilă", se mai adaugă în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne