Nou război între palate pe tema eternei autostrăzi Comarnic-Braşov

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a stârni luni un nou război între palate, acuzând că din vina lui Traian Băsescu s-ar tegiversa proiectul autostrăzii Comarnic-Braşov.

"Şi mai e un caz care recunosc că-mi stă pe suflet şi de care nu mă las cât sunt prim-ministru şi dacă oi fi preşedinte: Comarnic-Braşov, parteneriat public-privat, să facem din banii altora. Un an şi două luni am negociat, am făcut toate procedurile, am trimis la EUROSTAT, am făcut absolut tot. Trebuia să semnăm contractul. A ieşit domnul Băsescu, ţineţi minte, la investitura domnului Rus, şi a zis: 'Vedeţi, corupţie!'", a spus Ponta, la România Tv.

"Şi a făcut sesizare la DNA. Atenţie, a făcut sesizare pentru un contract pe care noi nu l-am semnat. Deci el a zis: 'Va spun eu că ăştia-s nişte corupţi !?'. DNA, dacă primeşte sesizare, sigur, s-a dus şi a întrebat: 'Aţi semnat vreun contract?'. 'Nu, nu am semnat încă. O să-l semnăm!'. 'Aaa... că ne-a zis domnul Băsescu că atunci când o să-l semnaţi o să fie ceva...'", a adăugat Ponta, citat de Hotnews.

Premierul a mai afirmat că din aceste acţiuni ale lui Băsescu se vede "foarte multă răutate" şi a precizat că el unul îşi doreşte să semneze, "pentru că România nu se va dezvolta până când nu reuşim să trecem din Bucureşti în Transilvania pe autostrada", a mai spus Ponta.

Autostrada Comarnic - Braşov a fost scoasă la licitaţie în concesiune sau în parteneriat public-privat de trei ori în ultimul deceniu, statul dând chix după chix.

Fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova, plecat din funcţie fără să fi inaugurat nici măcar un singur kilometru de autostradă începută în timpul mandatului său, şi premierul Ponta s-a întrecut de-a lungul acestui an în declaraţii mai mult sau mai puţin electorale pe tema acestui proiect, dând drept sigură semnarea contractului pentru demararea sa.

Dan Şova declara în martie că a ajuns la o concluzie cu instituţiile financiare internaţionale: "până prin luna iunie îşi pot face due diligence şi aprobarea în comitetul creditorilor în aşa fel încât în iunie să putem semna acest contract“ iar la rândul său, premierul Ponta promitea şi el noutăţi bune în acest an:

„Anul acesta vreau să-mi ţin cuvântul faţă de Mircea Cosma (preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu - n.red.) în primul rând, faţă de prahoveni şi faţă de toţi românii, anul acesta începem Comarnic - Braşov, autostrada de care are nevoie România“, declara Ponta, citat de zf.ro, în mai.

Mai rezervat, Ioan Rus, ministrul care i-a luat locul lui Dan Şova, a declarat că o decizie privind viitorul autostrăzii Comarnic - Braşov se va lua abia la toamnă, când se va şti cu certitudine dacă contractul de concesiune va fi semnat cu investitorii privaţi desemnaţi în urmă cu mai bine de jumătate de an să construiască autostrada – francezii de la Vinci, grecii de la Aktor şi austriecii de la Strabag sau procedura de licitaţie va fi reluată."Ori ne ducem înainte, ori ne ducem înapoi", declara Rus.

Oprea: Ponta minte

În replică la declaraţiile de luni ale lui Victor , purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a precizat, marţi, că preşedintele Traian Băsescu nu a făcut nicio sesizare la DNA cu privire la atribuirea lucrării la Autostrada Comarnic - Braşov, aşa cum, "în mod mincinos", a afirmat premierul Victor-Viorel Ponta.

"În discursul susţinut la investirea în funcţie a ministrului Transporturilor, domnul Ioan Rus, în data de 25 iunie a.c., la Palatul Cotroceni, domnul preşedinte Traian Băsescu a atenţionat asupra unor suspiciuni din timpul procedurii de atribuire a acestor lucrări, suspiciuni care au provocat retragerea a două bănci europene extrem de importante care, în mod uzual, finanţează proiecte în România", a adăugat Oprea.

Referitor la declaraţiile lui Băsescu incriminate de premier, reamintim că, preşedintele Traian Băsescu l-a avertizat pe Ioan Rus, la depunerea jurământului, să fie atent la premisele contractării Autostrăzii Comarnic-Braşov, precizând că, din informaţiile sale, deja s-au produs acte de corupţie.

"Atenţionez că mergeţi într-un minister cu probleme. Acolo ar trebui să fiţi atent în mod deosebit la premisele de contractare a Autostrăzii Comarnic-Braşov. Din informaţiile mele, deja s-au produs acte de corupţie. De asemenea, s-au contractat studii de fezabilitate de circa 50 de milioane de euro, care nu vor mai fi valabile, cea mai mare parte din ele, în 2 ani. Dar s-au găsit nişte firme cărora să li facă cadouri. Am rugămintea să verificaţi cu atenţie lucrurile acestea înainte de a va asuma derularea mandatului", i-a spus Băsescu lui Rus, după ce acesta a depus jurământul ca ministru al Transporturilor.

"Sigur, cu Loteria nu sunteţi dumneavoastră şi nici cu banii de la Rompetrol, dar poate vă uitaţi la colegii din Guvern. Vă mulţumesc mult şi va doresc succes", a adăugat Băsescu la momentul respectiv.

Autostrada Comarnic-Braşov

Potrivit lui Narcis Neaga, directorul general al CNADNR, problema finanţării autostrăzii nu este rezolvată nici în prezent:

"În prezent sunt în negocieri aproape finalizate cu băncile comerciale. Pe de altă parte, noi ne-am adresat Eurostatului, ca să vedem în ce măsură contractul va fi trecut în interiorul sau în afara deficitului bugetar. Sunt aceste două axe care ne împiedică, întârzie oarecum semnarea contractului" explica la inceputul lui august, la digi24, Narcis Neaga.

Mai mult, conform tir.ro, revista transportatorilor din România, lucrurile ar sta chiar mai rau de atât. Conform sursei citate, CNADNR-ul lui Neaga nu a fost atent şi acordul de mediu a expirat. Pentru actualizarea lui este nevoie de cel puţin încă un an. De asemenea, nu s-a ocupat nimeni de exproprieri, mai sustin jurnalistii tir.ro iar concesionarii nu reuşesc să facă rost de finanţare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne