Cristian Hoştiuc: „Dan Şova a trimis România în recesiune”

Audierea în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi spre validare. În imagine, Dan Şova, Ministrul Transporturilor
Audierea în comisiile parlamentare a miniştrilor propuşi spre validare. În imagine, Dan Şova, Ministrul Transporturilor (Epoch Times România)

Fostul ministru Dan Şova a trimis România în recesiune în trimestrul al doilea pentru că nu a fost în stare ca în 2013 să înceapă proiecte şi să dea de lucru economiei, scrie Ziarul Financiar. Dacă Şova ar fi început proiecte, poate 20.000 de oameni ar fi avut ce să muncească, atât la autostrăzi sau drumuri, cât şi în domenii conexe.

La câteva zile după ce Eurostat a dat publicităţii cifre din care reiese că România a intrat în recesiune, Cristian Hostiuc explică în Ziarul Financiar că marele vinovat pentru această situaţie este Dan Şova, fost ministru al Marilor Proiecte, fost ministru al Transporturilor şi actual purtător de cuvânt al PSD.

"Pentru că în 2012 a fost în campania electorală, iar în 2013 s-a plimbat pe la televizor, Dan Şova nu a pus nimic pe masă, ci chiar a mâncat din potenţialul de creştere pentru viitor", scrie Hostiuc, arătând că ceea ce a făcut sau mai bine zis ce n-a făcut Şova în calitate de ministru se regăseşte în scăderea PIB-ului României, reflectată în cifrele publicate de Eurostat.

Din cauza lui Şova, în cea mai bună perioadă de finanţare a sa, România a ratat cele mai multe proiecte, a scris Hostiuc, arătând că ministrul Marilor Proiecte şi-a bătut joc de toate premizele bune de dezvoltare pe care le-a avut ţara în ultimii ani.

"Ceea ce nu vă spune niciodată Liviu Voinea, ministrul Bugetului, este că el nu a tăiat banii de investiţii, ci pur şi simplu ministerele, în special cele care au fost în responsabilitatea lui Dan Şova, nu au fost în stare să cheltuiască banii alocaţi. Şi aici vorbim în mod special de infrastructură", afirmă jurnalistul, după ce în prealabil a arătat că România avea toate premizele pentru ca economia să prospere.

"Dan Şova este exemplul perfect al unui ministru şi al unei guvernări care crede că lucrurile merg de la sine, numai din creşteri de pensii şi salarii. Sunt foarte bune aceste lucruri, dar după un an încep să se epuizeze, pentru că nu vine nimic din spate să împingă economia înainte.

Pe Dan Şova nu cred că îl interesează că din cauza lui economia a pierdut cel puţin 20.000 de locuri de muncă. Şi din acest motiv, această guvernare Ponta nu îşi va atinge obiectivul de a crea în patru ani cel puţin 400.000 de locuri de muncă, cum a promis în campania electorală", opinează Cristian Hostiuc.

Deşi statul român a ajuns să se împrumute la cel mai scăzut nivel din toată istoria lui, atât la euro cât şi la lei, iar Ministerul Finanţelor are bani, are investment grade, investitorii financiari stau la uşă, România a intrat în recesiune, iar situaţia este dramatică, căci statul nu poate folosi banii pentru că nu ştie să facă proiecte şi nici să le administreze, arată jurnalistul, numindu-l pe Şova cel mai dezastruos ministru al lui Ponta.

Articolul original poate fi citit pe http://www.zf.ro/opinii/autorul-trimiterii-economiei-in-recesiune-este-dan-sova-care-are-pe-constiinta-cel-putin-20-000-de-joburi-in-cea-mai-buna-perioada-de-finantare-romania-rateaza-cele-mai-multe-proiecte-13103905

Reamintim că potrivit ultimelor date comunicate de Eurostat şi confirmate ulterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), economia României a scăzut în trimestrul II cu 1% faţă de trimestrul I şi cu 0,2% în trimestrul I 2014 faţă de trimestrul IV din 2013, ceea ce, conform standardelor UE, se traduce prin faptul că România a intrat în recesiune tehnică.

De asemenea, statisticile publicate de Eurostat mai arată că din toate cele 28 de ţări membre UE, România a avut cea mai abruptă cădere a produsului intern brut (PIB) în trimestrul doi al anului 2014 faţă de trimestrul unu al acestui an, de 1%, în condiţiile în care ţările vecine sunt pe creştere.