UPDATE - Jocuri în CNA. Vicepreşedintele îşi dă demisia, blochează adoptarea noului regulament

Audieri la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în cazulul Andrei Pleşu şi Sorina Matei (B1Tv). În imagine, Viorel Vasile Buda şi Laura Georgescu
Audieri la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în cazulul Andrei Pleşu şi Sorina Matei (B1Tv). În imagine, Viorel Vasile Buda şi Laura Georgescu (Epoch Times România)

UPDATE - „Astăzi, după mai multe încercări de tergiversare şi după anunţul pe care l-am făcut în vederea organizării unei conferinţe de presă pe tema funcţionării CNA, Laura Georgescu a semnat decizia de intrare în vigoare a noului Regulament de organizare şi funcţionare. Documentul conţine obiecţiuni legate de corelarea cu prevederile Legii contenciosului administrativ, Legii funcţionarului public şi Legii finanţelor publice. Pot deduce din aceste obiecţiuni faptul că, în ciuda angajamentului luat în faţa senatorilor din Comisia pentru cultură, doamna Georgescu va bloca punerea în aplicare a noului ROF prin atacarea acestuia în contencios administrativ. Mizez, totuşi, pe o minimă luciditate a şefei CNA, mai ales că un eventual astfel de demers ar fi fără fundament juridic, unicul scop al unei contestări fiind acela de a bloca în continuare activitatea Consiliului.

În legătură cu participarea mea la şedinţele CNA conduse de Laura Georgescu, reiterez faptul că nu voi lua parte la acestea, Laura Georgescu fiind compromisă din punct de vedere al standardului unui demnitar. Noul Regulament de organizare şi funcţionare al CNA nu o transformă pe Laura Georgescu într-o nevinovată”, transmite Valentin-Alexandru Jucan, membru CNA, în cadrul unui comunicat de presă.

***

Vicepreşedintele Consiliului Naţional Audiovizualului (CNA) Viorel Vasile Buda şi-a anunţat marţi demisia din funcţia de vicepreşedinte invocând motive personale. Interesant este contextul în care Buda a luat această decizie.

La 30 octombrie 2012, Buda era numit de plenul reunit al Parlamentului membru CNA pentru un mandat de şase ani, la propunerea liberalilor. În ianuarie 2013 ajungea să ocupe poziţia de vicepreşedinte al Consiliului.

În ultima vreme CNA a fost în mijlocul unor scandaluri răsunătoare legate de comportamentul şefei CNA, Laura Georgescu, care a fost protagonista unor înregistrări, în care, ameninţându-şi angajaţii, vorbind urât cu mai mulţi copii participanţi la un program de educaţie alternativă, menţionând mită, şantaj şi favorizarea postului România TV.

Deşi toată opoziţia i-a cerut demisa, şi este deja urmărită penal de DNA pentru abuz în serviciu, Laura Georgescu nu vrea să-şi părăsească funcţia beneficiind de prevederi legale favorabile. Opt membri CNA s-au delimitat public de comportamentul său, iar în cadrul Comisiei pentru cultură din Senat s-a decis adoptarea unui nou Regulament de organizare şi funcţionare (ROF) al CNA care să îi limiteze puterile şi să deblocheze activitatea instituţiei.

La ultima întâlnire pe care Comisia pentru cultură din Senat a avut-o cu membrii CNA, Laura Georgescu şi-a luat angajamentul să susţină modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare (ROF) al CNA. Ulterior, Consiliul a adoptat cu opt din nouă voturi noul ROF, unul care democratizează instituţia.

Deşi nu a participat la şedinţă, Laura Georgescu avea obligaţia să semneze Decizia de intrare în vigoare a noului ROF, începând cu data de 12 septembrie a.c., aşa cum fusese stabilit, însă nu a făcut-o. De remarcat este că şefa CNA a semnat ulterior Decizia privind reflectarea campaniei prezidenţiale în audiovizual, însă noul ROF, nu.

„În deschiderea şedinţei CNA de astăzi, Viorel Buda şi-a anunţat demisia din funcţia de vicepreşedinte. El a condus şedinţele în ultima perioadă Şi astăzi trebuia să se întâmple la fel, în absenţa preşedintelui Consiliului. După anunţul sec al lui Viorel Buda, tocmai când ne pregăteam să propunem un preşedinte de şedinţă, cine intră în sală? Laura Georgescu. Joc de scenă. Ea nu semnează noul Regulament de Organizare şi Funcţionare, care îi reduce puterile, deci acest act nu poate intra în vigoare. Vicepreşedintele, care ar fi putut să-l semneze, îşi dă demisia din funcţie şi rămâne simplu membru. CNA merge mai departe. Eu am ieşit din şedinţă. Ce vă spuneam acum trei săptămâni când nu ştiam dacă am fost un pion sau un nebun pe tabla de şah a CNA?

În faţa Comisiei de cultură din Senat, toţi membrii CNA am făcut o promisiune: schimbăm Regulamentul de Organizare şi Funcţionare şi apoi reluăm şedinţele Consiliului. Inclusiv Laura Georgescu a fost insistent întrebată dacă va respecta această înţelegere. A confirmat. Acum văd că promisiunile sunt întoarse pe degete: avem un regulament nou, deci hai la şedinţă! Nu, nu avem un regulament nou, chiar dacă a fost adoptate de către Consiliu, întrucât el nu intră în vigoare decât atunci când este semnat de preşedintele Consiliului şi publicat pe site. Nu e publicat, înseamnă că Laura Georgescu are în continuare toate puterile date de vechiul regulament. De-asta spun că e un joc. Sau o poveste de genul ”Ursul păcălit de vulpe”, că tot e la modă vulpea”, scrie pe blogul personal Narcisa Iorga, membru CNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne