Macovei, despre politicienii ipocriţi care se dau credincioşi pentru a le fura voturile oamenilor

Monica Luiza Macovei
Monica Luiza Macovei (Epoch Times România)

Monica Macovei, aflată în cursa pentru de la Cotroceni, a declarat sâmbătă, la postul public de radio din Timişoara, că o deranjează politicienii ipocriţi care se duc prin biserici, pe la slujbe, pupă cruci, pupă icoane, dar nu au nimic comun cu credinţa şi vor doar să le fure voturile oamenilor.

"Mă deranjează foarte mult abuzul de cruci de la televizor de către politicieni care n-au nimic cu Dumnezeu, care nu cred şi care, pur si simplu, îi mint pe oameni pentru a le fură votul. Se duc prin biserici, se duc pe la slujbe, se duc la sărbători naţionale, pupă cruci, pupă icoane, dar ei nu au nimic comun cu credinţa. O fac numai pentru voturi. Şi vreau să spun oamenilor acest lucru", a precizat Monica Macovei.

Comentând maniera în care Guvernul se raportează Guvernul la biserici, fostul ministru al Justiţiei a precizat că premierul Victor Ponta, candidatul PSD la prezidenţiale, "ţine ca Vodă bisericile sub papuc" şi "încearcă să le mituiască cu câte ceva, cu câte o firimitură, cu nişte bani înainte de alegeri".

"Să finanţăm bisericile care au nevoie, să le finanţăm pe cele care sunt monument istoric, trebuie renovate, dar să le finanţăm prin legi adoptate de Parlament, prin decizii ale Parlamentului, şi nu prin decizii unilaterale ale primului-ministru. Pentru că, repet, (Ponta, n.n.) nu este Vodă", a mai precizat Monica Macovei.

Din perspectiva acesteia, un astfel de mod de raportare al politicienilor la Biserică este degradant şi pentru preoţi, care ajung în situaţia de a fi puşi să adune voturi pentru politicieni corupţi.

"Şi aş mai spune că este şi degradant pentru preoţi să fie astfel - nu ştiu, aş spune cuvântul mituiţi, în fine - să fie încercaţi aşa de politicieni. De ce fac politicienii asta? Nu din credinţă o fac, ci ca să adune voturi", a explicat aceasta.

Principala preocupare a Guvernului ar trebui să fie bunăstarea şi sănătatea oamenilor, susţine Macovei. "Dacă oamenii nu au ce mânca, dacă frigiderul e gol, dacă oamenii nu au medicamente, atunci din banii aceştia - bugetul de rezervă al primului-ministru -, haideţi să ajutăm oamenii. Că nu Dumnezeu are nevoie de bani, ci oamenii au nevoie de bani", a adăugat europarlamentarul.

Pe de altă parte, nici oamenii care apelează la preoţi nu trebuie puşi în situaţii degradante, a subliniat Macovei, dând exemplu o experienţă personală care a impresionat-o într-o manieră negativă.

"Vreau să mai spun ceva, o experienţă personală, o poveste. Când am făcut parastas pentru bunicul meu, se ocupa mama de toate cele, şi eram la cimitir în jurul mormântului. Şi preotul, cred că mama îi dăduse ceva înainte şi urma sa-i dea ceva după - după cum ştiţi nu se întâmplă în multe locuri nimic, nu zic în toate, fără asta - s-a oprit în mijlocul parastasului. Noi stăteam pe marginea mormântului şi s-a oprit în mijlocul parastasului, a oprit cădelniţa, şi s-a uitat spre mama. Şi noi ne-am întrebat toţi: ce este, părinte? Şi el a zis, păi, când îmi daţi restul de bani? Mulţi români trec prin asta la botezuri, la nunţi. Mulţi preoţi nu cer, dar avem probleme pe care trebuie să le rezolvăm şi de o parte, şi de altă", a povestit Monica Macovei.