Monica Macovei: Tăriceanu mi-a cerut să-i stabilesc linie directă cu procurorii

Monica Macovei
Monica Macovei (Epoch Times România)

Întrebată joi dacă pe vremea când a fost în Guvern nu "s-a murdărit" şi nu a "croşetat afaceri" cu colegii, Monica Macovei, prezidenţiabil independet, a vorbit despre presiunile la care a trebuit să facă faţă când era Ministru al Justiţiei în aparatul condus de Tăriceanu.

"Cât am fost ministru în guvernul Tăriceanu, nu voiam să semnez, să avizez legi şi contracte ilegale, mă dădea Tăriceanu afară din birou să mă mai gândesc un pic, de parcă legalitatea depindea de o jumătate de ora de gândire, adică te mai gândeşti o jumătate de oră şi apoi devine legal", a împărtăşit Monica Macovei amintiri din epoca Tăriceanu, fost premier şi actual preşedinte al Senatului, numit pe post de Victor Ponta şi PSD.

Monica Macovei a mai relatat, într-o emisiune la B1 TV, ca fostul premier i-a cerut inclusiv să îl anunţe când un ministru este cercetat şi, refuzat fiind, i-a solicitat să-i stabilească o "linie directă" cu procurorii:

"Când am făcut DNA în 2005, primul cercetat a fost domnul Copos, care era viceprim-ministru şi când s-a aflat asta în presă, în următoarea şedinţă de guvern toată lumea se uită la mine: avem ministru al Justiţiei în Guvern şi suntem cercetaţi? Adică asta nu se mai întâmplase niciodată. Discuţia a început aşa: Tăriceanu a zis "Monica am crezut că mergem după o poziţie".

"Nu mergem după nimeni, e în funcţie de ce probe au procurorii. Eu am intrat în această echipă ca să luptăm pe bune cu corupţia politică. Ori de unde ar fi, din orice partid, pe mine nu mă interesează", i-ar fi răspuns Monica Macovei.

Atunci Tăriceanu ar fi zic: "Atunci te rog să-mi stabileşti o linie directă cu procurorii (în sens de comunicare n.r.) sau prin tine ca eu să aflu când un membru al guvernului este cercetat. Vreau să ştiu când un ministru este cercetat".

"M-a uitat în ochii lui şi i-am spus: Nu veţi şti şi nici eu nu voi şti", a redat Macovei dialogul cu fostul premier.

Fostul Ministru al Justiţiei a mai relatat că Tăriceanu a dat-o la propriu afară din Guvern când a refuzat să semneze un contract pentru achiziţia unui sisteme de apărare aerian, care, în forma în care îl întocmise Ministerul Apărării condus de Teodor Atanasiu, era ilegal. Potrivit acesteia, Tăriceanu i-a cerut să iasă afară din Guvern şi să se mai gândească o jumătate de oră, ca şi cum într-o jumătate de oră contractul ar fi devenit brusc legal.