Băsescu: Să nu credeţi că şeful "Doi şi un sfert" care a fost schimbat de curând a fost schimbat de florile mărului

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit marţi seară, la postul B1 TV, despre afirmaţiile sale recente privind vulnerabilitatea instituţiilor statului şi despre lupta sa vreme de zece ani cu sistemul.

"Sistemul e acum doar îngenuncheat, dar se poate ridica. Cazul Voiculescu este parte a sistemului îngenuncheat. Am găsit un SRI în care Sorin Ovidiu Vîntu ştia tot ce face instituţia. Ştia lista cu cei ascultaţi, iar şeful SRI mergea cu maşina de la SOV. Timofte îi punea la dispoziţie informaţii economice. (...) Poliţia, aceea este încă obedientă faţă de preşedinţii de Consilii Judeţene, de decizia politică. Mulţi dintre ei se căciulesc pentru funcţii. Mă refer la tot, să nu credeţi că şeful Doi şi un sfert, care a fost schimbat de curând, a fost schimbat de florile mărului. Miniştrii au politizat acest sistem, au pus omul lor şi în timpul guvernelor mele, nu am putut să-i controlez. (...) Ce a fost sub Guvern a fost întotdeauna sub influenţă politică. Ăsta e sistemul, reminiscenţele vechi care s-au transferat şi generaţiei noi, şi s-ar putea să vedeţi cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important, bine plătit", a declarat Traian Băsescu.

Preşedintele a opinat că, dacă prezidenţiabilul PSD Victor Ponta va ajunge în locul său preşedinte, nu va apropia ţara de puterile europene şi de SUA, ci dimpotrivă, va lua o direcţie opusă.

"Ponta va revitaliza sistemul vechi care nu doreşte avansul României către parteneriatul cu SUA, cu UE. Nu are destulă inteligenţă şi pregătire să înţeleagă ce înseamnă un stat modern. Nu poate el, ca om, să se ridice deasupra statului", a adăugat preşedintele.

Luni, Traian Băsescu a trecut în revistă demersurile PSD din ultimul an care pot afecta grav desfăşurarea alegerilor, amintind de ordonanţa de urgenţă dată de Guvernul Ponta, prin care sumele alocate primăriilor nu se mai publică în Monitorul Oficial, ci se emit ordine ale lui Liviu Dragnea "care alocă bani primăriilor cum vrea domnia sa", OUG prin care se modifică structura Biroului Electoral Central şi a secţiilor de votare, şi faimoasa ordonanţă care permite migrarea aleşilor locali la alte partide fără să îşi piardă mandatul.

Preşedintele a mai explicat atunci că Victor Ponta şi-a aservit o serie de instituţii vitale pentru bunul mers al procesului electoral, respectiv Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), Avocatul Poporului şi Jandarmeria.

Referitor la CNA, Traian Băsescu a declarat că "reprezentanta primului ministru, preşedinta CNA-ului (Laura Georgescu n.r.) nu are nici în clin, nici în mânecă cu observarea corectă a modului în care se desfăşoară campania şi activitatea în televiziuni".

În ceea ce priveşte Avocatul Poporului, preşedintele a declarat că acesta "este o anexă a guvernului" şi l-a acuzat pe Ciorbea, singurul care poate ataca la CCR ordonanţe de urgenţă, că şi-a abandonat mandatul. "A atacat însă, fără reţinere, acte care ţin de siguranţă naţională", a remarcat Băsescu.

Referindu-se la Jandarmerie, Băsescu a criticat "obedienţa excesivă" a acestei instituţii faţă de PSD şi a cerut public demisia comandantului Jandarmeriei.

"Un alt element, şi ultimul pe care îl observ în funcţionarea defectuoasă a instituţiilor, este MAI, şi în special funcţionarea Jandarmeriei. Este clar că acolo ne aflăm în faţa unui fenomen de obedienţă excesivă faţă de PSD. (...) Sunt elemente care ne arată că această instituţie a cedat, şi ea este o instituţie esenţială în păstrarea ordinii şi în desfăşurarea procesului electoral. Ce încredere să mai avem în jandarmerie când lasă să fie bătuţi ziarişti de la mijloace mass-media (referire la jurnaliştii B1 agresaţi la protestul organizat de Antena 3 după arestarea lui Dan Voiculescu - n.r.) care nu sunt favorabile puterii, şi când se duc cu o întreagă divizie dacă un măscărici de la o televiziune (Mircea Badea n.r) este deranjat de zgomotul motocicletelor?" a expus şeful statului dublele standarde pe care le aplică Jandarmeria în apărarea "statului de drept".

"Cer demisia sau demiterea imediată a comandantului Jandarmeriei. Dacă mai există ierarhie în acest stat, sau dacă PSD-ul este dispus să lase statul să funcţioneze, eu, preşedintele statului, cer demisia imediată a Şefului Jandarmeriei", a cerut preşedintele în încheierea alocuţiunii despre tentativele PSD-ului de a acapara toată puterea în stat.