Putin pofteşte capete de oligarhi. Yukos reloaded

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)

Mai mulţi oamenii de afaceri şi politicieni ruşi l-au acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin că vrea să repete cazul Yukos – ultimul caz când o companie petrolieră rusă a fost dezmembrată şi vândută la preţuri de nimic unui grup de apropiaţi ai Kremlinului, cunoscuţi generic sub numele de siloviki, iar preşedintele acesteia (Mihail Hodorkovski) a fost închis fără prea multe dovezi.

Marţi, autorităţile ruse l-au pus sub arest la domiciliu pe miliardarul Vladimir Yevtuşenkov aşteptând rezultatele "investigaţiei" lansate împotriva acestuia sub acuzaţia de spălare de bani, potrivit unor oficiali ruşi.

Comitetul Investigativ, principala agenţie de investigaţii a Rusiei, a anunţat că Yevtuşenkov, şeful companiei Sistema Holding, este suspectat de implicare într-o schemă de spălare a banilor implicând active din industria petrolieră în provincia Başkiria. Sistema deţine compania Başneft, care are sediul în Başkiria.

Yevtuşenkov, în vârstă de 65 de ani, se află pe locul 15 ai celor mai bogaţi oameni din Rusia cu o avere de 9 miliarde de dolari, potrivit revistei Forbes.

Comitetul federal Investigativ al Rusiei a declarat, marţi, că a lansat o anchetă deoarece are ”destule motive să creadă că preşedintele comisiei AFK Sistema, Vladimir Yevtuşenkov, este implicat în legalizarea [spălare de bani] proprietăţilor acumulate prin mijloace” ilegale.

Dar unii oameni de afaceri şi comentatori au compus o serie de paralele cu atacul motivat politic împotriva fostului magnat petrolier Mihail Kodorkovski, care a fost închis timp de un deceniu în timp ce firma sa Yukos a fost dezmembrată şi oferită la un preţ de nimic, ajungând la Igor Sechin.

Comitetul Investigativ raportează direct preşedintelui rus Vladimir Putin.

Rosneft – gigantul favorit a lui Putin care a cumpărat principalele active ale Yukos – este hotărât să obţină compania Başneft, potrivit unui raport al ziarului de afaceri Vedomosti.

Purtătorul de cuvânt a lui Putin, Dmitri Peskov, le-a transmis reporterilor ruşi că se opune ”categoric” împotriva oricărei încercări de a asemăna arestarea lui Yevtuşenkov cu ceea se s-a întâmplat în cazul Yukos.

Ştirile despre arestarea miliardarului rus s-au răspândit prin mediul de afaceri şi cercurile politice de Moscova, marţi seara, aprofundând incertitudinile provocate de economia rusă, care a fost lovită serios de sancţiunile Occidentale şi de ieşirile masive de capital.

Yukos numărul 2

Alexander Şokhin, şeful Uniunii Industriaşilor şi Antreprenorilor, un grup de lobby influent din care face parte Yevtuşenkov, a trasat o linie directă între ultima arestare şi atacul împotriva lui Hodorkovski.

”Este cu siguranţă foarte similar cu un `Yukos Numărul 2`”, a declarat Şokhin.

Yukos a fost pe vremuri cea mai mare companie petrolieră a Rusiei, dar a fost dezmembrată după arestarea lui Hodorkovski în 2003, la scurt timp după ce Putin avertizase clasa de oligarhi ai Rusiei să "nu se implice în politică" - de fapt cerându-le obedienţă absolută.

Yukos a fost dezmembrată şi vândută în licitaţii obscure companiilor de stat. Rosneft, care era un jucător mic pe atunci, a cumpărat cele mai bune active ale Yukos în 2004, devenind ceea ce este astăzi.

La sfârşitul lunii iulie, Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga anunţa că Rusia trebuie să plătească foştilor acţionari ai Yukos o despăgubire de 50 de miliarde USD. În decizia curţii de la Haga se mai precizează că Rusia a încălcat Carta internaţională a Energiei adoptată în 1991, care încorporează problemele legale pentru investiţii în sectoarele energetice.

Hodorkovski a fost eliberat din închisoare la sfârşitul anului trecut, iar acum trăieşte cu familia sa în Elveţia într-un exil auto-impus.

Rosneft, ţintită de sancţiunile Occidentale în urma crizei din Ucraina, este controlată de Igor Sechin, eminenţa cenuşie de la Kremlin, unul din asociaţii principali ai lui Putin, care este acuzat de Hodorkovski că a stat în spatele arestării sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe