Umbra companiei Yukos deasupra Kremlinului: Curtea de la Haga impune Rusiei despăgubiri de 50 de miliarde

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga va anunţa, luni, că Rusia trebuie să plătească foştilor acţionari ai companiei petroliere desfiinţate, Yukos, o despăgubire de 50 de miliarde USD.
P. P.
28.07.2014

focus

alte articole

Fostul magnat al companiei Iukos, Mihail Hodorkovski, în boxa acuzaţilor într-un tribunal moscovit. (Alexey SAZONOV / AFP / Getty Images)
P. P.
28.07.2014

Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga va anunţa, luni, că Rusia trebuie să plătească foştilor acţionari ai companiei petroliere desfiinţate, Yukos, o despăgubire de 50 de miliarde USD.

Verdictul în acest caz, care se judecă de aproape un deceniu, va fi anunţat pe fondul celui mai tensionat moment dintre Occident şi Rusia de la sfârşitul Războiului Rece, provocat de implicarea Moscovei în Ucraina, potrivit Kommersant.

Rusia va face apel împotriva deciziei, potrivit ziarului rus. Un grup de acţionari ai Yukos au cerut Moscovei să plătească o despăgubire de 100 de miliarde USD după exproprierea companiei controlate de Mihail Khodorkoski, unul din cei mai bogaţi oameni ai Rusiei la acel moment.

Hodorkovski, aflat în ascensiune, finanţa partide şi afaceri independente de Kremlin, dorind chiar să-şi construiască propria conductă de ţiţei, pentru a sparge monopolul Kremlinului asupra acestei industrii. Liberalismul afişat de Hodorkovski a atras mânia lui Vladimir Putin, care s-a folosit de unele manevre contabile uzuale în Rusia, pentru a acuza Yukos-ul de evaziune fiscală. Hodorkovski a fost închis, iar compania a fost dezmembrată şi vândută la preţuri de nimic unui grup de apropiaţi ai Kremlinului, cunoscuţi generic sub numele de siloviki. Majoritatea activelor au ajuns la Rosneft, o companie condusă de Igor Sechin, un apropiat al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

Hodorkovski a fost eliberat în decembrie după ce fostul magnat petrecuse deja 10 ani în închisoare. Hodorkovski nu mai este acţionar al companiei Yukos.

Ziarul a anunţat că în decizia curţii de la Haga se arată că Rusia a încălcat Carta internaţională a Energiei adoptată în 1991, care încorporează problemele legale pentru investiţii în sectoarele energiei.

Curtea a decis, potrivit ziarului, că Rusia va trebui să înceapă să plătească compensaţia până la de 2 ianuarie, 2015, astfel se vor suporta şi penalizări crescânde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor