Fâşia Gaza: Diplomaţia eşuează. Israelul reia ofensiva

Palestinieni din cartierul Shejaiya 20 iulie 2014. Peste 60 de palestinieni au fost omorâţi în timpul zilei de duminică, din cauza bombardamentelor israeliene în Gaza.
Palestinieni din cartierul Shejaiya 20 iulie 2014. Peste 60 de palestinieni au fost omorâţi în timpul zilei de duminică, din cauza bombardamentelor israeliene în Gaza. (MAHMUD HAMS/AFP/Getty Images)

Armata israeliană a anunţat duminică dimineaţă încetarea armistiţiul umanitar şi reluarea operaţiunilor militare în Fâşia Gaza, ca răspuns la "tirurile constante de rachete ale Hamas", anulând astfel eforturile diplomatice privind securizarea unui armistiţiu permanent, anunţă Reuters.

"În urma tirurilor continue de rachete ale Hamas pe timpul armistiţiului umanitar (...), armata îşi va relua imediat activitatea în Fâşia Gaza, în aer, pe mare şi la sol", se arată într-un comunicat de presă al armatei israeliene citat de Mediafax.

Tancurile şi artileria israeliană au bombardat ţintele din enclava palestiniană izolată ridicând nori groşi de fum în aer,potrivit martorilor palestinieni care au anunţat bombardamente dure în estul Fâşiei Gaza.

Ca urmare a solicitării ONU, Cabinetul de securitate israelian anunţase sâmbătă seara că este de acord cu cererea ONU de a prelungi până duminică seară armistiţiul umanitar stabilit iniţial pentru încetarea focului timp de 12 ore pentru a permite palestinienilor să se aprovizioneze cu provizii importante şi să recupereze cadavrele prinse sub dărâmături.

Hamas a respins propunerea de prelungire a armistiţiului, precizând că forţele sale vor continua să lupte atâta timp cât soldaţii israelieni rămân în Gaza. Grupul islamist afirma că a lansat rachete asupra oraşelor Tel Aviv şi Ashdod din Israel.

Potrivit ultimului bilanţ în conflictul care durează deja de 20 de zile au decedat 1.049 de palestinieni, marea majoritate fiind civili şi alţi 6.000 sunt răniţi.

Din partea israeliană au fost ucişi 43 de militari şi doi civili, precum şi un muncitor tailandez.

Un protest la care au participat mii de israelieni a avut loc sâmbătă seara la Tel Aviv pentru a cere sfârşitul operaţiunii în Fâşia Gaza, soldată cu moartea celor o mie de palestinieni şi cca 40 de militari israelieni. Manifestaţia, care a fost organizată de mai multe organizaţii de stânga şi de extremă stângă, este cea mai importantă de la începutul ofensivei israeliene de la 8 iulie.

Intervenţia militară israeliană în Fâşia Gaza a provocat o serie de proteste violente pro-Gaza şi în Cisiordania, atrăgând un răspuns dur din partea forţelor de securitate israeliene, care sunt acuzate de moartea a cel puţin şase palestinieni.