Polonia, în poziţie de apărare pe măsura amplificării tensiunilor generate de Rusia


Ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak.
Ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak. (Adam Jagielak/Getty Images Poland/Getty Images)

Polonia plănuieşte o regrupare majoră a structurii sale militare datorită conflictului din vecina Ucraina, a declarat luni ministrul polonez al Apărării, o mişcare care ar putea consta în deplasarea a mii de soldaţi la graniţa sa estică.

“Situaţia geopolitică s-a schimbat. Avem cea mai mare criză de securitate de la Războiul Rece încoace şi trebuie să tragem nişte concluzii din asta”, a declarat ministrul polonez al Apărării, Tomasz Siemoniak.

Deşi Polonia a intrat în NATO în 1999, majoritatea armatei sale, formată din 120.000 de cadre militare, este amplasată de-a lungul graniţei vestice a ţării.

Dar aceasta se va schimba, a declarat Siemoniak, adăugând că cel puţin trei baze militare din estul ţării îşi vor mări capacitatea de la 30%, cât este acum, la aproape 90%, până la sfârşitul anului 2017. Aceasta înseamnă o potenţială creştere a numărului de soldaţi cu câteva mii, deşi Siemoniak nu a specificat cifra generală exactă.

Aproximativ 400 de locuri de muncă vor fi ocupate doar în cadrul unităţii de apărare aeriană din Siedlce până în 2017, a declarat el.

“Cred că ceea ce s-a întâmplat la est de Polonia nu reprezintă o ameninţare pentru noi în următoarele luni, sau următorii doi, trei sau cinci ani. Este necesar să tragem concluzii pentru deceniile viitoare”, a adăugat ministrul, explicând scopul extins al planurilor.

Anunţul are loc după vizita de luna trecută a preşedintelui american Barack Obama în Estonia, în cadrul căreia el a cerut membrilor NATO să facă mai mult pentru a ajuta Ucraina.

Nu a existat o reacţie imediată din partea Moscovei faţă de mişcările militare plănuite de polonezi. Guvernul rus ar putea fi ezitant să critice Polonia din moment ce Kremlinul a insistat asupra dreptului său de a-şi poziţiona forţele militare oricum doreşte între graniţele ţării sale atunci când a fost confruntat de Occident cu privire la poziţionarea trupelor ruse de-a lungul graniţei cu Ucraina.

Charles Heyman, redactor la publicaţia Forţele Armate ale Regatului Unit, a afirmat că mişcarea Poloniei spre est face parte dintr-o mutare mai amplă a NATO.

“Probabil vom vedea şi alte ţări NATO staţionându-şi trupe în Polonia în regim permanent”, a declarat el. “Nu într-un număr mare, ci poate o mică brigadă NATO de 2.500 de soldaţi ce vor fi schimbaţi prin rotaţie la fiecare şase luni.”

Heyman a declarat că acest lucru va transmite un mesaj clar Rusiei că “există linii roşii ce nu pot fi trecute. Mişcarea transmite celeilalte părţi mesajul: Aţi mers suficient de departe.”

Într-o restructurare militară după ce Polonia a devenit democraţie în 1989, numărul soldaţilor a fost redus treptat de la aproximativ 400.000, recrutările au fost întrerupte, iar forţele armate au fost formate din ofiţeri de carieră şi soldaţi înrolaţi. Resursele mereu limitate au fost folosite pentru îmbunătăţirea unităţilor şi mai puţin pentru restructurarea întregii infrastructuri. Polonia intenţionează să îşi mărească cheltuielile militare la 2% din PIB-ul său începând cu 2016, de la 1,95%, cât este în prezent.

Poziţionată între Germania şi Rusia, Polonia a fost teatru de operaţiuni pentru invazii şi războaie. A fost divizată de Germania nazistă şi apoi de Uniunea Sovietică la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, fapt ce a dus la moartea a aproximativ 6 milioane de polonezi. Eliberată de Armata Sovietică, Polonia a fost plasată după război sub dominaţia Moscovei timp de mai multe decenii de conducere comunistă.

Polonezii apreciază independenţa pe care şi-au recâştigat-o după alungarea paşnică a comunismului în 1989 şi sunt îngrijoraţi de conflictul ruso-ucrainean.

“Oamenii au realizat că securitatea contează şi că nu poţi uita de armată”, a declarat Siemoniak. “Niciun cetăţean nu doreşte război.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe