Polonia nu mai poate fi un membru al UE - susţine ministrul de Externe al Luxemburgului

Opoziţia preşedintelui polonez Jaroslaw Kaczynski strică jocurile la Bruxelles.
Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn
Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a declarat că Polonia nu mai poate fi o ţară europeană.

Asselborn a întrebat retoric dacă ţara condusă de Jaroslaw Kaczynski – preşedintele Partidului Legii şi Justiţiei, aflat la putere - mai poate fi considerată o ţară europeană.

Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui polonez mort în accidentul aviatic suspect de la Smolensk - este cunoscut pentru linia sa dură faţă de Rusia, dar şi faţă de birocraţia Uniunii Europene, precum şi pentru faptul că se opune integrării mai profunde cu Bruxelles-ul datorită pierderii suveranităţii.

Kaczynski a refuzat să acorde sprijinul pentru un al doilea mandat al lui Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, declanşând supărări la Bruxelles.

Kaczynski a dat bătăi de cap Uniunii Europene, promiţând că va lupta pentru drepturile polonezilor din Marea Britanie dacă Articolul 50 este pus în practică în cadrul Brexitului.

Asselborn a afirmat că “Polonia de astăzi, aflată sub Jaroslaw Kaczynski nu mai poate fi un membru al Uniunii Europene".

În opinia lui Asselborn, fostul premier polonez, ajuns preşedinte, Kaczynski, doreşte să creeze o "ordine socială bazată pe naţionalitate, de dreapta".

Ministrul luxemburghez de Externe a afirmat că Polonia "nu mai respectă criteriul de la Copenhaga, pentru ţările care doresc să intre în UE”.

El a adăugat că “guvernul polonez este din ce în ce mai implicat în restrângerea domniei legii”.

Viitorul Uniunii Europene este greu pus la încercare de ieşirea Marii Britanii, iar Polonia nu este singura ţară care dă bătăi de cap birocraţilor de la Bruxelles.

Ungaria lui Viktor Orban a criticat vehement politica de imigraţie a UE.

Asselborn a cerut în trecut suspendarea Ungariei din UE, motivând că guvernul condus de Orban a tratat refugiaţii ca pe nişte "animale" şi că a încălcat "valorile fundamentale la care aderă cele 28 de ţări.

Orban este singurul lider european care şi-a exprimat în mod public sprijinul faţă de noul preşedinte american Donald Trump în timpul campaniei acestuia.