Ponta: Dacă premierul nu este dat jos de Parlament sau prin alegeri, atunci este lovitură de stat

Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

Acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi conflict de interese, Victor Ponta a susţinut, duminică, o conferinţă de presă în cadrul căreia a explicat că dacă un premier nu este dat jos de Parlament sau prin alegeri atunci avem de-a face cu o lovitură de stat.

"Vreau să mulţumesc colegilor din coaliţia de guvernare cu care am avut o discuţie referitoare la semnificaţia politică a evenimentelor din ultimele zile. Este un moment dificil pentru mine şi personal, şi din punct de vedere politic, dar am trecut pentru multe momente de acest gen şi voi mai trece pentru că am o datorie de responsabilitate în conformitate cu mandatul de premier pe care l-am primit de la Parlamentul României. Am, în calitate de premier, lider politic, membru al coaliţiei de guvern, datoria de a da câteva explicaţii acestei ţări, cei care sunt afectaţi de deciziile luate de Guvern.", a precizat Victor Ponta, citat de Hotnews.ro.

Premierul a subliniat că nu are nicio intenţie să se lupte cu Justiţia, dar ca orice cetăţean are dreptul să îşi spună punctul de vedere în contextul în care se consideră nevinovat.

"Voi merge ori de câte ori voi fi chemat în faţa procurorilor, judecătorilor, voi prezenta toate datele care îmi sunt cerute şi sunt convins că se va stabili adevărul. Voi contesta ordonanţa emisă joi la procurorul superior şi apoi la judecător, pentru că nu am fost audiat. Este dreptul constituţional al oricărui om din această ţară de a fi ascultat atunci când este acuzat de ceva. Nu mă consider o victimă, Mariana Rarinca este o victimă, sunt oameni mulţi care au de suferit fără să fi avut vreo vină. Sunt un om politic, un luptător, am datoria să lupt pentru ceea ce este corect şi asta voi face până la capăt.

Acuzarea mea pentru fapte din 2007-2008 are legătură directă cu evenimente recente: cazul Rarinca, votul din cazul Şova, declaraţii ale mele. Justiţia nu se face în funcţie de evenimente politice. Cred că justiţia nu înseamnă să reacţioneze la evenimente, ci să stabileşti adevărul şi să pedepseşti doar dacă se dovedeşte vinovăţia. Un act al unui procuror care să reacţioneze la un act politic cum a fost decizia Senatului (în cazul Şova - n.r.) este un act nedemocratic. Nu intenţionez deloc nici să mă jeluiesc, nici să mă plâng, vreau să îmi dovedesc nevinovăţia. Vreau să contribui la însănătoşirea unui sistem care să nu mai dea rateuri", a continuat şeful PSD.

Întrebată recent cum se face că urmărirea penală s-a întâmplat abia acum, şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a explicat că "anumite informaţii, indicii şi probe au fost obţinute după administrarea unor mijloace probatorii la sfârşitul lunii aprilie cu privire la anumite infracţiuni de care e suspectat premierul în acest moment."

"S-a început urmărirea penală in rem la începutul lunii mai. (...) Procurorii îşi văd de treabă. Avem 7.000 de dosare în lucru în care sunt angrenaţi doar 86 de procurori. Noi nu verificăm ce se întâmplă în spaţiul public. Noi administrăm probele în funcţie de zilele şi orele la care trebuie să administrăm aceste probe", a subliniat procurorul şef DNA.

Schimbarea unui Guvern se face, potrivit premierului, prin procedurile constituţionale, democratice, prin alegeri sau prin vot în Parlament, altfel este lovitură de stat.

Scopul acestui dosar care îl vizează este demisia Guvernului şi schimbarea majorităţii parlamentare, acuză premierul, subliniind că Justiţia nu trebuie să intervină în treburile politice.

"E un moment extrem de grav, sunt lideri care susţin că Parlamentul trebuie eliminat. Demisia ar fi pentru mine şi familia mea cel mai simplu lucru. Am avut o discuţie cu fiul meu de 12 ani în care a trebuit să îi explic că s-ar putea să ajung în închisoare din cauza că sunt prim ministru şi am opinii politice diferite de nişte oameni. Schimbarea majorităţii parlamentare şi a Guvernului ar reprezenta un precedent îngrozitor.

S-a vorbit despre o criză politică. O ţară fără Guvern şi cu alegeri anticipate, aceea ar fi o ţară în criză politică. Nu aceea cu o majoritate care funcţionează şi un Guvern care îşi face treaba şi pune în aplicare proiecte fundamentale. Sper că în România să rămână o democraţie în care fiecare putere îşi exercită rolul său", a precizat Victor Ponta.

Ulterior conferinţei de presă, premierul a postat un mesaj pe contul său de Facebook în care atras atenţia că "Justiţia nu înseamnă răzbunare pentru decizii politice". România are nevoie de procurori, dar are nevoie şi de Parlament, a explicat Ponta, adăugând că, în caz contrar, "vom avea o dictatură şi nu e în regulă după 25 de ani de la Revoluţie."

"Am să merg în faţa Parlamentului pentru moţiunea de cenzură. Dacă va fi respinsă înseamnă că trebuie să îndeplinim în continuare proiectele fundamentale. Sunt gata să lucrez cu toate forţele politice pentru ca România să rămână stabilă şi să rămână o democraţie", a scrie Victor Ponta.

Pe de altă parte, România se găseşte într-o situaţie fără precedent, fiind condusă de un premier pus sub acuzare de DNA pentru fapte asimilate celor de corupţie, iar opoziţia susţine că Victor Ponta este acum total decredibilizat devenind nefrecventabil pentru aliaţii externi ai ţării.

Deşi anterior susţinea că, în cazul în care va fi pus vreodată sub urmărire penală, îşi va da negreşit demisia pentru a nu aduce prejudicii de imagine României, şeful PSD şi-a schimbat acum discursul şi a refuzat să se retragă din funcţie la cererea preşedintelui Klaus Iohannis subliniind că singurul în măsură să îl demită este Parlamentul.

Pentru a afla mai multe despre acuzaţiile pe care procurorii DNA i le aduc premierului Victor Ponta citiţi Cutremur în PSD. Victor Ponta, urmărit penal în dosarul Şova pentru infracţiuni multiple

Recomandăm şi Prisăcariu: Afacerea Turceni–Rovinari, concepută şi orchestrată de Ponta. Şova a fost doar cărăuş de bani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne