Ponta, maidanezul Fredy şi mesajul social

Câine Pekinez
Câine Pekinez (Epoch Times România)
Epoch Times România
29.09.2013

Premierul Victor Ponta a postat recent pe Facebook o fotografie cu Fredy, norocosul căţel vagabond adoptat de mama sa, iar sâmbătă presa i-a oferit premierului oportunitatea de a explica public semnificaţia gestului său. În timpul unei vizite la Bistriţa, Victor Viorel Ponta a fost întrebat de jurnalişti dacă fotografia căţelului Fredy reprezintă un mesaj pentru români. Ponta a confirmat: Categoric da!

Ponta a declarat că maidanezul a fost adoptat de mama sa iar el s-a simţit dator să facă public acest lucru pentru a-i îndemna pe români să adopte câini, în loc să îi lase să fie eutansiaţi, căci el nu ar fi mândru să trăiască "într-o ţară care măcelăreşte animale".

"Ca să fiu sincer, mama l-a adoptat pe Fredy. Că aşa îl cheamă. Categoric, da. Am spus foarte clar că problema câinilor maidanezi, mai ales când s-a pus în balanţă cu viaţa unui copil, a unor oameni, e clar că trebuie făcut ceva. Parlamentul a adoptat legea, autorităţile locale au acum instrumentele necesare, dar mi-aş dori enorm de mult să nu se treacă la faza a treia, pe care o cunoaşteţi. Există două faze anterioare: faza de adopţie şi faza de sterilizare, de păstrare în adăposturi. Mi-aş dori, dacă suntem o ţară civilizată, să folosim cât mai mult primele două faze. Acesta este mesajul şi semnalul meu. Nu o să fiu deloc mândru să trăiesc într-o ţară care măcelăreşte animale", a afirmat Ponta, preluat de Mediafax.

Premierul a admis că, pe de altă parte, nici nu se poate trăi "într-o ţară în care copiii sunt omorâţi de câini", însă s-a declarat sceptic că eutanasierea va rezolva problema sutelor de mii de maidanezi. Ponta a declarat că doar responsabilitatea socială şi efortul comun vor putea rezolva problema cu adevărat:

"E evident acest lucru şi atunci cred că o implicare [este necesară], pentru a se merge cât mai mult pe adopţia câinilor, pe alte soluţii. Până la urmă, primarul singur ce să facă, indiferent că e din Bucureşti sau din Bistriţa? Dacă nu există un anumit efort comun al societăţii, nu se va rezolva niciodată. Nici măcar cu eutanasia nu se va rezolva. Dacă oamenii au în continuare câini în curte şi le dau drumul, o să fie o poveste fără sfârşit, or cred că e nevoie de un efort colectiv pentru a rezolva o problemă reală şi gravă care nu mai putea fi amânată", a declarat premierul.

Ponta a postat, joi, pe contul său de Facebook o fotografie în care căţelul Fredy apare alături de mama şi fiica premierului, Irina. Cuvintele ce însoţesc fotografia sunt: "În poză, între ele, este Fredy - un maidanez care are acum o familie care-l iubeşte!"

Adoptarea lui Fredy vine ca urmare a promulgării legii câinilor vagabonzi, care permite eutanasierea maidanezilor, dacă nimeni nu i-a adoptat/revendicat în termen de 14 zile lucrătoare de la data în care au fost "internaţi" în adăposturile gestionate de primării.

Alţi căţei adoptaţi pentru a nu fi "măcelăriţi"

Declaraţiile premierului vin la exact şase zile după ce un prezentator francez TV le explica pe post compatrioţilor săi ce măcel al câinilor are loc România şi cât de crud se poartă românii cu maidanezii lor, şi îşi îndemna conaţionalii să nu rămână nepăsători la ,,masacrul" câinilor vagabonzi şi să adopte câinii vagabonzi.

"Uitaţi-vă ce se întâmplă în România! România lui Ceauşescu a arătat o cruzime deosebită faţă de animale, în special faţă de căţei. Dar ceea ce se întâmplă de 15 zile în România este înspăimântător: mutilaţi, torturaţi, decapitaţi. Am văzut fotografii groaznice. Brigitte Bardot m-a sunat şi bine a făcut. În plus, sunt din ce în ce mai emoţionat când vorbesc despre asta, pentru că am origini româneşti şi lucrurile acestea se întâmplă în România".

Emoţionat, Drucker, căci aşa îl cheamă pe prezentatorul respectiv, le-a prezentat telespectatorilor un căţeluş care stătea cuminte, lângă el pe canapea: "Acesta de pildă, a scăpat de masacru acum câteva luni. Era pe un trotuar din România. L-am văzut pe internet. Înţeleg de ce este aşa temător. Sunaţi la fundaţia Bardot şi nu rămâneţi nepăsători" a mai spus Michel Drucker, alături de căţeluşul drăgălaş pe care l-a înfiat cu titlu personal.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor