Poroşenko: 2015 nu va fi ”un an uşor”

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că Ucraina trebuie să se pregătească pentru un an care ”nu va fi uşor”, după ce forţele separatiste au lansat, în prima zi din 2015, o nouă serie de atacuri asupra armatei ucrainene, relatează Reuters.
P. P.
02.01.2015

alte articole

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (Captură Foto)
P. P.
02.01.2015

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că Ucraina trebuie să se pregătească pentru un an care ”nu va fi uşor”, după ce forţele separatiste au lansat, în prima zi din 2015, o nouă serie de atacuri împotriva armatei ucrainene, relatează Reuters.

Kievul a declarat că forţele pro-ruse au lansat câteva atacuri cu mortierele şi armele de foc împotriva poziţiilor ucrainene din est. Autorităţile locale din regiunea Lugansk, aflate la graniţa cu Rusia, a declarat că focul a distrus două case, ucigând un civil.

Nu există nicio confirmare privind aceste rapoarte din partea forţele rebele.

”Noaptea de Noul An nu a fost liniştită în zona de operaţiuni anti-teroriste. În ultimele 24 de ore, trei soldaţi ucraineni au fost răniţi în urma bombardamentelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Andrii Lisenko.

Peste 4.700 de persoane au fost ucise, în 2014, în estul Ucrainei, într-un conflict între forţele pro-ruse şi armata ucraineană. Dar odată cu negocierile de pace desfăşurate săptămâna trecută, Kievul şi reprezentanţii forţelor pro-ruse au schimbat sute de prizonieri de război, marcând unul din paşii planului de pace de 12 puncte conceput pentru încheierea conflictului.

În procesul de realizare a păcii între Ucraina şi Rusia, Poroşenko se pregăteşte să se întâlnească cu preşedintele rus, Vladimir Putin, preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi cancelarul german, Angela Merkel, în Kazahstan.

Atacurile din timpul nopţii de Anul Nou au arătat fragilitatea armistiţiului adoptat la începutul lunii septembrie, care a fost încălcat frecvent.

Poroşenko, care a recunoscut că Ucraina nu are mijloacele militare pentru a lua teritoriile pierdute prin intermediul forţei, le-a transmis ucrainenilor că au îndurat cel mai rău an de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1945.

"Un inamic furios s-a mobilizat asupra vieţilor noastre, teritoriilor noastre, libertăţilor noastre şi independenţei noastre", a declarat acesta într-un mesaj de Anul Nou publicat pe website-ul prezidenţial.

Avertizând că 2015 ”nu va fi uşor”, acesta a declarat că se aşteaptă ca anul să rămână în istorie drept anul în care ucrainenii au implementat reforme profunde deschizând drumul către integrarea în Uniunea Europeană.

Kievul a luat calea integrării europeane după îndepărtarea preşedintelui sprijinit de Moscova, Viktor Ianukovici, care se reorientase către Moscova, în timp ce Rusia încearcă să menţină ţara în orbita sa economică şi politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor