Poroşenko nu „va negocia cu teroriştii”, va negocia cu Moscova

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko. (youtube.com)

Noul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a promis, luni, că nu va „negocia cu teroriştii” din estul Ucrainei, ci va susţine financiar armata pentru a grăbi operaţiunea de eliberare şi va demara un dialog direct cu Moscova, a notat Kiev Post.

„Ei vor să păstreze un stat bandit care este menţinut cu forţa armelor. Aceştia sunt simpli bandiţi. Nimeni în lumea civilizată nu va negocia cu teroriştii”, a declarat Poroşenko.

Ales duminică cu o majoritate covârşitoare din electorat, 57% din voturi, noul preşedinte ucrainean este determinat să investească în armată şi să dizolve miliţiile civile formate în timpul protestelor anti-guvernamentale din Kiev.

„Operaţiunea anti-teroristă nu va dura şi nu poate dura luni de zile, va dura numai ore”, a declarat Poroşenko.

În ciuda faptului că s-a arătat dispus să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a căuta o soluţie paşnică la conflictele susţinute de Kremlin, Poroşenko vrea să grăbească operaţiunile „anti-teroriste” din regiunile ocupate. Acesta a promis de asemenea că nu va recunoaşte niciodată anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea şi că va căuta îndreptarea situaţiei în tribunalele internaţionale.

„Sper că Rusia va susţine eforturile de a aborda situaţia din est”, a declarat Poroşenko, adăugând că se va întâlni cu oficiali ruşi în prima jumătate a lunii iunie.

Moscova este dispusă să stabilească un „dialog pragmatic, egal în bazele existente deja – implementarea acordurilor existente, inclusiv comerciale şi economice, sectorul gazelor cât şi în căutarea soluţiilor în limitele relaţiilor existente dintre Rusia şi Ucraina”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Misiunea lui Poroşenko este deosebit de dură, ţara confruntându-se cu o criză financiară, mişcări separatiste, conflicte armate orchestrate de Moscova şi ocupaţia militară a peninsulei Crimeea.

Luni, paramilitarii afiliaţi Kremlinului au ocupat aeroportul din Doneţk. La numai câteva ore, armata ucraineană a lansat un atac terestru şi aerian, izolând zecile de paramilitari pro-Rusia.

Forţele armate ucrainene au purtat un război lung de două luni cu paramilitarii pro-Rusia din estul Ucrainei, Kremlinul trimiţând frecvent întăriri peste graniţele ucrainene.

Oficialii ucraineni spun că s-au abţinut de la a desfăşura o forţă masivă deoarece nu vor să provoace o invazie masivă din partea trupelor ruse masate la graniţa Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe