Traian Băsescu salută victoria în alegerile prezidenţiale din Ucraina a miliardarului Petro Poroşenko.

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Preşedintele Traian Băsescu a salutat victoria în alegerile prezidenţiale din Ucraina de duminică a miliardarului Petro Poroşenko.

„Alegerile au fost libere şi corecte chiar dacă, în unele zone, separatiştii au încercat să zădărnicească prezenţa la vot. Preşedintele felicită autorităţile ucrainene pentru modul în care au reuşit să organizeze alegerile, în condiţiile date”, a transmis Administraţia Prezidenţială, care mai informează că România va recunoaşte rezultatele oficiale ale alegerilor prezidenţiale imediat după finalizarea numărării voturilor.

Reamintim că, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, miliardarul Petro Poroşenko se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Ucraina, cu 55,9%. Primele rezultate oficiale sunt aşteptate la ora 24.00 (24.00, ora României).

Noul preşedinte al Ucrainei, Piotr Poroşenko, fondator al Partidului Regiunilor a fost un susţinător al protestelor pro-vest de pe euromaidan. Oligarhul ucrainean a deţinut posturi ministeriale atât în guvernul Timoşenko cât şi în timpul lui Ianukovici.

Originar din sudul Basarabiei, prezent în clasamentul Forbes 2013 al miliardarilor, cu o avere de 1,6 miliarde de dolari, supranumit miliardarul ciocolatei, Petro Poroşenko deţine firma Roshen, care domină piaţa dulciurilor din Ucraina. Potrivit Forbes, Poroşenko deţine, de asemenea, participaţii în agricultură, construcţii navale şi de automobile precum şi în domeniul mass-media.

“Eu nu sunt oligarh. În general oligarhii nu trebuie să fie preşedinţi. Dacă voi fi ales preşedinte îmi vând concernul Roshen”, declara Poroşenko înainte de alegeri.

Promisiunea care i-ar fi adus însă voturi lui Poroşenko a fost aceea că, dacă va fi ales, va rezolva problema cu Rusia în trei luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne