Povestea profesorului român băgat în puşcărie în China ce trebuia adus în ţară. Avocaţii nu ştiu nimic de el

(Captură Foto)

Soarta repatrierii unui profesor român condamnat la 8 ani de închisoare în China pentru presupusă fraudă rămâne în continuare necunoscută, deşi România a primit acordul autorităţilor comuniste de a-l aduce în ţară pentru a-şi executa sentinţa, relatează G4Media.ro.

Potrivit sursei citate, avocaţii lui Marius Balo se lovesc de numeroase piedici pentru a-l aduce acasă pe clientul lor, cu toate că a primit o decizie favorabilă de aducere în ţară în octombrie 2019, decizie pronunţată de Curtea de Apel Cluj. Ultimul răspuns primit de avocaţi de la autorităţile române a fost în luna iulie a acestui an, când le-au transmis că nu ştiu când l-ar putea repatria.

De asemenea, Balo nu a vorbit de câteva luni cu nimeni în România şi singura sa rudă în viaţă, un unchi din Cluj, nu mai ştie nimic de el. În plus, nici avocaţii săi nu mai au informaţii despre el.

Marius Balo ajuns în China în 2010 în calitate de expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie New Oriental din Beijing şi problemele sale au început în 2014, când a fost arestat pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală. Mai exact, Balo a fost acuzat că, în schimbul a 80 de dolari, ar fi ajutat o reţea infracţională să înşele statul chinez cu aproximativ 2 milioane de yuani (aproximativ 260.000 de euro).

Într-o scrisoare trimisă de Balo în România în urmă cu peste un an şi jumătate, ce a fost publicată în ziarul Monitorul de Cluj, profesorul a susţinut că a petrecut următorii ani în închisoare, în condiţii de supra-aglomerare, fără apă caldă sau căldură, fără contact cu vorbitori de română sau engleză. De asemenea, în câteva rânduri a fost legat şi dus la interogatorii şi a fost forţat să muncească peste 12 ore pe zi pentru a-şi asigura dreptul la mâncare.

Totodată, românul a înregistrat şi un mesaj audio prin care cerea disperat ajutorul autorităţilor de la Bucureşti.

Cazul a fost preluat de o echipă de avocaţi din Cluj şi, după lungi demersuri, Curtea de Apel Cluj a recunoscut, în octombrie 2019, pedeapsa primită de Marius Balo în China şi a decis ca sunt îndeplinite toate condiţiile legale pentru ca acesta să fie transferat într-o închisoare din România pentru a-şi executa pedeapsa.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne